Hercules & Love Affair: het contrast in 'Omnion'

01/10/2017 - 20:52
4
Hercules & Love Affair debuteerde bijna een decennium geleden in de Ultratop met ‘Blind’. Die samenwerking met Anohni (toen nog Antony Hegarty) was een intrigerende mix van house en nu-disco, die de groep internationaal op de kaart zette.

Voor de niet-clubbers: Hercules & Love Affair is het project van Andy Butler. Hij kanaliseert als geen ander populaire clubgeluiden en weet daar een eigen twist aan te geven. Tekenend is dat hij zeer persoonlijke teksten kan verpakken in opgewekte dansbeats. Zo liet hij in 2014 nog John Grant zijn hart uitstorten over hoe hij leefde met hiv in ‘I Try To Talk To You’. Het contrast van de zwaarmoedigheid van de tekst met de luchtige housebeat is enorm.
 
Dit spel van contrasten wordt consequent doorgetrokken op het nieuwe album, ‘Omnion’. De afgelopen jaren was Butler hervallen in zijn drugsverslaving en hij werd opnieuw clean. Deze ommeslag hangt als een zijden zakdoek over het hele album, al wordt het nergens belerend. De boodschap blijft dat je van het leven moet genieten. ‘My Curse And Cure’ vertaalt dit haast euforisch, met onze eigen Gustaph in een glansrol.

Goeie gaststemmen

Butler heeft een neus voor ongelooflijk goeie gaststemmen en dat is op dit album duidelijk te horen. Van de Libanese Mashrou’ Leila op ‘Are You Still Certain?’ tot Faris Badwan van the Horrors. Deze laatste kan zich uitleven in het niet mis te verstane ‘Controller’ waarin hij de luisteraar uitnodigt om hem te gebruiken in een sensueel sm-rollenspel. Maar het zijn de oude getrouwen en vaste vocalisten die met de prijzen gaan lopen: Rouge Mary bokst tegen de electrobeats in het jubilerende ‘Rejoice’ en Gustaph overgiet ‘Lies’ met een ongehoorde en geile sensualiteit.
 
Dit vierde album is nog meer dan de vorige een eclectische verzameling van nummers, maar de inventieve productie zorgt voor een coherent geheel: ‘Omnion’ is een van de beste dansplaten van 2017. 

'Omnion', Hercules & Love Affair, Big Beat Records (Atlantic Records), 2017
Bron: 

Eigen verslaggevingHier niet op klikken aub