FOTO & VIDEO | Antwerp Pride 2017: nat, groots en prachtig!

12/08/2017 - 18:38
Antwerp Pride 2017 kon ook dit jaar rekenen op vette muziek en een aantal nieuwe delegaties. Zo'n 100.000 deelnemers werden duidelijk niet afgeschrikt door de sporadische regenbuien.

Antwerp Pride kon volgens hun woordvoerder, Wilfried Eetezonne, op zo'n 100.000 deelnemers rekenen. Desondanks de sporadische regenbuien bleef de sfeer er van het begin tot het einde heel goed in. Vooral aan de kade kwam het publiek ook dit jaar massaal naar de stoet kijken. Het parcours begon naar goede gewoonte vanop het Zuid en liep via het Marnixplein richting het Steen.

Nieuwe delegaties

Dit jaar stapten er een tiental nieuwe organisaties mee in de stoet. Dankzij de inspanningen van Ludo Van Campenhout (N-VA) stapten er meerdere Antwerpse topsportclubs mee in de parade. Met hun aanwezigheid vragen de sportclubs om meer aandacht voor LGBT's binnen de sportclubs, zodat ze ook daar zichzelf kunnen zijn.

Statements

De Antwerp Pride is ook een plek voor statements. Zo nam Sensoa deel aan de pride met een groep mensen met hiv en sympathisanten. Onder het motto 'Haal hiv uit de kast' en met op de wagen het ‘gezicht’ van de seropositieve Tim Van de Putte (kandidaat Mr. Gay Vlaanderen 2014) wil Sensoa mensen met hiv aanmoedigen om 'uit de kast' te komen met hun positieve hiv-status.
 
Volgens Sensoa is er anno 2017 nog weinig reden om hiv geheim te houden. Hiv is tegenwoordig een chronische aandoening, die met medicatie perfect onder controle gehouden kan worden. De medicatie zorgt er ook voor dat mensen met hiv een ondetecteerbare virale lading hebben. Dat wil zeggen dat de hoeveelheid van het virus in het bloed zo laag is, dat het niet meer via een klassieke test kan aangetoond worden.

Ingetrokken engagement gehekeld

Daarnaast werd Dennis De Roover, al verscheidene jaren actief binnen de LGBT-beweging, gespot met een boodschap aan Eric Roef, de voorzitter van voetbalclub KFCO Beerschot Wilrijk. “Als homofobie in de sport je echt nauw aan het hart zou liggen, dan liep je nu mee in deze parade", stond er op het plakkaat te lezen. Roef besloot om het engagement van de club om deel te nemen aan de Antwerp Pride-parade in te trekken na een conflict met de Antwerpse schepen over meer voetbalvelden voor de jeugdploegen.
 
"Ik ben vandaag fans van Beerschot Wilrijk tegengekomen die enthousiast waren over mijn boodschap", zegt De Roover. "Ze wilden spontaan mee op de foto. Ik ben ervan overtuigd dat niet iedereen binnen de club de strategie van de voorzitter steunt. Eerst in zowat alle Vlaamse kranten de positieve publiciteit opstrijken met het nieuws dat je als club gaat deelnemen aan de parade en enkele dagen later bij monde van de voorzitter aankondigen dat je je kat gaat sturen. Tegelijk beweert Roef dat hij achter de boodschap van Antwerp Pride staat. Ik vind dat heel dubbel en gemakkelijk. Ik heb het wel gehad met flutengagementen! Volgend jaar beter! Fijn dat er toch Beerschot Wilrijk-fans kwamen opdagen. Verscheidene sportclubs deden wel mee. Dat getuigt van écht engagement."

Polyamorie

Ook een delegatie van Polyamory Belgium sprong in het oog. Hun leden droegen borden met de slogans 'Love multiplies, not divides' en 'Ethical non-monogamy, yay!'. De vereniging kaart aan dat je tegelijkertijd met meer dan één persoon een liefdesrelatie kunt aangaan. Wanneer dat gebeurt in openheid en eerlijkheid en met medeweten en instemming van alle betrokkenen, hoeft dit geen probleem te vormen.
 
Exclusieve relaties met twee personen worden in onze samenleving nog sterk als de wenselijke relatievorm beschouwd. Er bestaan dan ook veel waardeoordelen over polyamoureuze relaties. Zo'n relaties worden vaak ten onrechte geassocieerd met overspel en vreemdgaan. Ethiek is echter belangrijk voor wie er in een polyamoureuze relatie zit. Daarom wordt er ook gesproken over 'ethische non-monogamie'.

Activisme leeft

Verder kwamen ouders van holebi's en trangenders onderstrepen dat 'aanvaarding begint in het gezin'. 
De kar van çavaria in het teken van 'Pride has no borders' maakte de Antwerp Pride helemaal tot een activistisch feest. Het moge duidelijk zijn: activisme leeft.

Foto's

Bekijk de volledige stoet van onderstaande delegaties via deze link.

Deelnemers

In onderstaande volgorde namen deze delegaties deel aan de Antwerp Pride Parade:
1. BMCG Knalpijp;
2. The Belgian Pride;
3. Love United;
4. Vlag + Belgian Dragqueens;
5. Lokale Politie Antwerpen;
6. WIJ;
7. One Love Roller Dolls;
8. City Pirates Merksem;
9. Agoria;
10. Topvolley;
11. Antwerp Phantoms IJshockey Club;
12. sp.a;
13. Universiteit Antwerpen;
14. Polyamory Belgium;
15. Holebifilmfestival Vlaams-Brabant;
16. PVDA - Mix;
17. Hessenhuis;
18. Mask'ara;
19. Bierfiets;
20. Het Roze Huis - çavaria Antwerpen;
21. De Flamingo's;
22. Zwemclub Brabo;
23. Club 3000;
24. EGOW;
25. Boysproject;
26. Liene;
27. CD&V;
28. Dubbelzinnig;
29. Flor Artes;
30. Active Company;
31. Straffe Ketten;
32. Royal Antwerp Football Club;
33. Beloved;
34. Partytrashers;
35. çavaria;
36: De Voorzorg;
37. ABVV;
38. Sensoa;
39. OUTtv;
40. Webshop zwembroeken;
41. Rocky Horror Show;
42. Padam;
43. Pannekoek;
44. Den Draak;
45. Sir Arthur;
46. Open Vld;
47. Kay Bodywear;
48. Mister Gay Belgium;
49. N-VA;
50. Trainbow Belgium;
51. Sauna Herenhuis;
52. Youth For Equality;
53. A Chocolate Syrup and Sprinkles;
54. Groen;
55. Fitness Het Eiland;
56. Burgerij (Liv-It);
57. Mister B Antwerpen;
58. MP Events;
59. Belgian Bears;
60. Stroboertje;
61. Mannenondergoed;
62. Club Random.

Bron: 

Eigen verslaggeving