Telenet Giants Antwerp: "Zowel bij de dames als bij de jongens zijn er holebi's"

11/08/2017 - 18:44
"Zowel bij de dames als bij de jongens zijn er holebi's", vertelt Roger Roels, voorzitter van basketbalclub Telenet Giants Antwerp. "Alleen komen ze er niet publiekelijk voor uit."

Roger Roels was een van de panelleden tijdens het 'From Strangers to allies. A common strive for equality in a hyperdiverse society'-symposium van Antwerp Pride in Bibliotheek Permeke.

De voorzitter van Telenet Giants Antwerp vertelde dat de club geen uitgesproken en uitgeschreven diversiteitsbeleid heeft. "Iedereen is welkom", zei Roels.

Niet forceren, maar wel steunen

"Zowel bij de dames als bij de jongens zijn er holebi's. Alleen komen ze er niet publiekelijk voor uit. Maar intern zijn ze uit de kast." Roger Roels wil dit ook niet forceren. Mocht er bij een publieke coming-out tegenstand komen, dan wil hij als club daar wel tegenin gaan.

Het gesprek met onder meer schepen van Sport Ludo Van Campenhout (N-VA) en Tom Meeuws, voorzitter van juniorbasketbalclub Willibies en ook voorzitter van sp.a Antwerpen, ging vooral over financiële diversiteit en (kans)armoede.

Sterk signaal

Toch werd er ook ingegaan op seksuele geaardheid in de (top)sport. Waarom er zo weinig profsporters hun coming-out doen? Volgens Van Campenhout "omdat ze bang zijn voor reacties van de supporters".

"Daarom is het een sterk signaal dat bestuurders en spelers van bijvoorbeeld 'den Antwerp' (Royal Antwerp Football Club, red.) deelnemen aan de parade", benadrukte Ludo Van Campenhout. Hij kon het niet voldoende herhalen.

Supporters?

Çavaria-coördinator Yves Aerts reageerde vanuit de zaal. Hij noemde drie oorzaken waarom topsporters in de kast blijven.
1: Homoseksualiteit wordt sterk met seks geassocieerd. In ploegen van alleen mannen en alleen vrouwen, is er de vrees er plots dat de holebi's op ploegmaten gaan azen.
2: Sport is machistisch. Voor topsport moet je eigenschappen hebben die aan mannen toegeschreven worden: sterk zijn, discipline. Homo's worden daar minder mee geassocieerd. Daarom is het voor lesbiennes en biseksuele vrouwen soms minder moeilijk om hun coming-out te doen.
3: De vrees dat sponsors gaan afhaken.

Supporters zijn niet de enige reden dus.

Het panelgesprek kon weinig antwoorden geven. Maar het debat gaat door …

Bron: 

Eigen verslaggevingHier niet op klikken aub