Politie Antwerpen wil geen maskers buiten Antwerp Pride-parade

09/08/2017 - 08:00
Lokale Politie Antwerpen wil niet dat deelnemers en bezoekes van de Antwerp Pride-parade deze zaterdag zich met een masker buiten de parade begeven.

"Vorig jaar is er wat discussie geweest rond het gemaskerd rondlopen op de Grote Markt tijdens het Closing Festival", zegt politiewoordvoerder Sven Lommaert.

Vooral voor liefhebbers van fetisjrollenspelen zoals puppy play is dit van toepassing.

Politiecodex

Lokale Politie Antwerpen herinnert aan de Code van politiereglementen.

"Artikel 97: 

§1. Volgens artikel 563 bis strafwetboek en artikel 711, 10 code van politiereglementen,is het verboden zich in een voor een publiek toegankelijke plaats te begeven met het gezicht geheel of gedeeltelijk bedekt of verborgen zodat men onherkenbaar is.
§2. Dit verbod geldt niet voor activiteiten met commerciële doeleinden en culturele en sportieve manifestaties, zoals o.a. optochten, georganiseerde stoeten, carnaval, Sinterklaas, Kerstman."

"Er is geen probleem voor 'verklede mensen' in de parade, maar zij mogen zich nadien niet met hun maskers vrij door de stad begeven", stelt Lommaert.

Iedereen

"Ook op zondag voor de festiviteiten op de Grote Markt kan dit niet", verduidelijkt Sven Lommaert. "De voetbalsupporter met de sjaal voor het gezicht, de vrouw in boerka, manifestanten in een betoging, … vragen we steeds hun gezicht te tonen, voor hen geldt dus hetzelfde, met uitzondering van de 'creatieve' georganiseerde stoet. Daar is er geen bezwaar."

Alle begrip

Antwerp Pride-voorzitter Bart Abeel heeft alle begrip voor de vraag van de politie. "We rekenen op het gezond verstand van de deelnemers. De wet geldt voor iedereen. We ervaren dit dus niet als een discriminatie."

Abeel voegt eraan toe dat maskers, bijvoorbeeld puppymaskers, wel welkom zijn op het Love United Festival. Dat vindt zaterdag plaats op het Steenplein.

Bron: 

Eigen verslaggeving