FOTO | Tentoonstellingen Antwerp Queer Arts Festival op het Eilandje

04/08/2017 - 17:16
Vanaf zaterdag kan je op het Eilandje in Antwerpen naar queer kunst tijdens het Antwerp Queer Arts Festival. Een voorsmaakje.

Marcia Poelman van Het Roze Huis - çavaria Antwerpen en Antwerp Queer Arts Festival leidt ons samen met Bart Abeel van Antwerp Pride rond in het FelixArchief van de Stad Antwerpen.

Daar is de tentoonstelling 'From Strangers To Allies' te zien. Deze expositie geeft een overzicht van posters, foto's, brieven en kledij om en rond de pride. Er zijn vier thema's: feest, het politieke aspect van de pride, de strijd tegen hiv, aids en andere soa's, en diversiteit.

"Prides waren in het begin misschien heel blank en mannelijk, nu zien we veel meer diversiteit", zegt Marcia Poelman. Meer vrouwen, maar ook meer kleur, transgenders en mensen die polyamorie onder de aandacht brengen.

Guatemala

In Galerie Verbeeck-Van Dyck exposeert Daniel Hernández-Salazar. Hij brengt de genocide in Guatemala in de jaren 1980 in beeld en hoe homo's daar ook onder leden.

Ménage à trois

Buurvrouw Kathy Pedrami uit Iran van Pedrami Gallery huisvest kunst van Gil & Moti uit Israël. Dit koppel vormt een eeneiige eenheid. Voor een kunstproject zochten ze Arabische mannen voor dates. Met Olivier uit Libanon hadden ze een jaar lang een relatie.

"Hun kunst brengt polyamorie onder de aandacht", zegt Marcia. "Ik denk dat polyamorie een nieuw baken is. Iets wat politie partijen nog niet kennen."

"Iedereen ziet dat ik homo ben"

In het Museum Aan de Stroom (MAS) komen we Neal Leemput en Danny de Jong tegen. Ze werken hun opstelling voor 'Selfless Dreams/Queer Confessions' af.

"In welke mate bepaalt de blik van de ander hoe we naar onszelf kijken? Bestaat 'het ware ik' of is identiteit altijd louter performance? In 'Selfless Dreams / Queer Confessions' bevraagt Neal Leemput genderidentiteit in relatie tot performance en performativiteit. Neal vertrekt van zijn werk als theatermaker. Hij wil in deze installatie minutieus inzoomen op hoe identiteit belichaamd wordt en hoe de perceptie van de ander, een toeschouwer, onze zelfperceptie beïnvloedt, klinkt het officieel.

Yanis Berrewaerts, Chris Franquet, Nico Molleman, Shana Slosse en Neal figureren in deze video.

Masquerade

"Vroeger toen ik auditie deed dacht ik dat iedereen zag dat ik homo ben", vertelt Neal. Het homogehalte in de kunstwereld valt mee, of tegen, vertelt Neal. Dat (zelf)beeld hield hem in de ban. Nu heeft hij er geen last van. "Ik speel geen hetero's meer", lacht Neal. "Life isn't a masquerade, or is it?", vraagt Neal in de video.

Vanaf zaterdag 5 augustus lopen deze exposities op het Eilandje in Antwerpen. Praktische informatie vind je op www.queerarts.be.

Bron: 

Eigen verslaggeving

From Strangers To Allies
Timothy Junes / Antwerp Queer Arts Festival
From Strangers To Allies
Timothy Junes / Antwerp Queer Arts Festival
Scène uit Guatemala
Daniel Hernández-Salazar / Timothy Junes
Trio
Gil & Moti / Timothy Junes
Nico Molleman
Neal Leemput / Timothy Junes