50 jaar homoseks uit strafwet in Engeland en Wales: hoe zit dat in België?

27/07/2017 - 08:00
Op 27 juli 1967 keurde het Britse parlement de Sexual Offences Act goed. Die decriminaliseerde homoseks in Engeland en Wales. Hoe was en is de toestand in België?

Met dank aan de keizer Napoleon en de Franse bezetting van de Zuidelijke Nederlanden vanaf 1795 was sodomie of buggerij niet meer strafbaar in wat nu België is.

Toen België zich onafhankelijk van Nederland verklaarde op 4 oktober 1830, nam het de Napoleontische wetten over. Inclusief het Wetboek van Strafvordering (Wet van 17 november 1808). Ook het 'nieuwe' Strafwetboek (Wet van 8 juni 1867) bestraft homoseks niet.

Niet strafbaar =/= ongemoeid

Dat homoseks in het Koninkrijk België nooit strafbaar is geweest, betekent niet dat homo's niet geviseerd werden. Het boek 'Verzwegen verlangen. Een geschiedenis van homoseksualiteit in België' van academici Wannes Dupont, Elwin Hofman, Jonas Roelans en met medewerking van Paul Borghs en Bart Eeckhout, vertelt bevattelijk over de vervolging van homo's in België voor en na de onafhankelijkheid.

Artikel 372bis

In 1965 werd artikel 372bis toegevoegd aan het Strafwetboek. 372bis maakte een verschil tussen seksuele meerderjarigheid voor heteroseks en voor homoseks.

Voor homoseks werd de seksuele minderjarigheid verhoogd van 16 tot 18 jaar. (Jonge) mannen die seks wilden met andere (jonge) mannen moesten dus 18 of ouder zijn, terwijl heteroseksuele (gelegenheids)koppels al vanaf hun 16 jaar konden vrijen zonder schrik te hebben voor vervolging.

Dit was een gedeeltelijke strafbaarheid van homoseks. Of je kan het zien als een discriminatie op basis van leeftijd en geaardheid.

Artikel 372bis werd geschrapt op 18 juni 1985.

Openbare zedenschennis

In Engeland en Wales mogen mannen expliciet geen seks hebben met mannen in openbare toiletten. Net als in België kan openbare zedenschennis er leiden tot een straf, maar de Engels-Welsche wet viseert specifiek homo- en biseksuele mannen.

Ook in België mag je geen seks hebben wanneer een outsider dit (ongewild) kan zien. Seks in het park, op het strand, in de auto en in openbare toiletten kan leiden tot een straf. Ook wanneer je thuis seks hebt, maar in het zicht, riskeer je een straf.

Er moet dan wel klacht ingediend worden. Anno 2017 riskeer je in de praktijk eerder te kijk te worden gezet op sociale media dan dat er iemand naar de politie stapt.

Maar in tegenstelling tot Engeland en Wales maakt België hier geen verschil tussen homo's en hetero's.

Bron: 

Eigen verslaggevingHier niet op klikken aub