ZiZo-Magazine danst de solonaise!

03/07/2017 - 14:34
De druk vanuit de samenleving om een vaste relatie te hebben is groot, zeer groot. Singles worden vaak bejegend als arme schapen. De formulering ‘happy single’ probeert in te gaan tegen het hardnekkige beeld van de mistroostige vrijgezel. Hardnekkige denkbeelden verander je echter niet in een nacht. Tijd voor een themadossier over singles, denkt de ZiZo-redactie!

Zelden of nooit merkt iemand op dat je ook in een vaste relatie eenzaam kan zijn. Bovendien verklaren velen oprecht dat ze geen relatie zoeken, maar de omgeving wil dit niet altijd aannemen. En ja, de burgerlijkheid heeft ook haar intrede gedaan in de LGBT+gemeenschap.

Hoera! Solonaise!

Toch zit er beweging in het denken over singles. Het besef groeit dat vrijgezellen een grote groep mensen in onze samenleving vormen. En dat singles ook best een sociaal leven kunnen leiden, en niet noodzakelijk eenzaam zijn. ZiZo juicht deze bredere kijk op singles toe! We dansen de solonaise. Danspartner niet vereist! Je vasthaken evenmin.

Onze redactie doet je twijfelen aan de voordelen en de nadelen die vaak worden toegeschreven aan single-zijn. Is ieder voordeel geen nadeel? Cristina Vanlook presenteert life hacks voor singles. Je weet wel, handige tools die het leven gemakkelijker maken.

Singles voor singles

Nog een denkbeeld dat mag sneuvelen: singles wonen niet per se alleen. Co-housing wint aan populariteit. Hanne Aerts polst bij enkele ervaringsdeskundigen hoe ze co-housing beleven. Hun ervaringen zijn uiteenlopend.

Paul Borghs stoft voor ons dan weer een oude plaat van Charles Aznavour af. Het lied ‘Comme ils disent’ schept een ongelofelijk clichébeeld van een alleenstaande homo in Parijs. Het wordt heerlijk gruwen! We doen er gekscherend nog een schepje bovenop met een lijstje ‘singles voor singles’, vergezeld van een menusuggestie voor comfort food.

Swipen op Tinder

Als single ga je wel eens op date. Tinder is bijzonder populair bij holebi’s. Redacteur Jasper Vanpoucke stelt zich de vraag of die app geen puur tijdsverlies is. De verwachtingen van de gebruikers ervan blijken zeer uiteenlopend te zijn. Zelfs Sean Rad, de medeoprichter van Tinder, geeft toe dat de app haar doel vaak voorbijschiet.

Verderop in deze editie van ZiZo-Magazine duiken we de zomer in. In onze filmrubriek bespreken we een opmerkelijke film uit de Bahama’s: ‘Children of God’. Met Bart Abeel blikken we vooruit op Antwerp Pride, het festival dat deze zomer z’n tiende verjaardag viert. Marcia Poelman en Gregory Frateur vertellen op hun beurt wat we van het Antwerp Queer Arts Festival mogen verwachten.

Binnenwippen bij de noorderburen

Geert De Weyer kiest voor Amsterdam. Een expeditie naar de LGBT-kant van Amsterdam leidt hem vreemd genoeg naar dierentuin ARTIS en het Rijksmuseum. In Nederland gaan we ook op bezoek bij schrijfster Maartje Wortel. Een jaar na haar relatiebreuk is Maartje herbegonnen met schrijven.

Terug in België willen we weten hoe Mister Leather Belgium 2017 Sandro Cossero zijn titel gaat invullen.

Kritisch bekeken

ZiZo schuwt ook de maatschappijkritische onderwerpen niet. We hebben een ferm gesprek met kersvers staatssecretaris voor Gelijke Kansen Zuhal Demir (N-VA). Daarnaast vragen we ons af of er parallellen te trekken zijn tussen uitkomen voor je seksuele oriëntatie en vertellen dat je hiv-positief bent. Rachida Aziz, Fourat Ben Chikha, Jana Miah en Abellah Bijat maken voor ZiZo dan weer een haarscherpe analyse van racisme in de LGBT+gemeenschap. Tot slot vertelt Rafaël, een man die meermaals te maken kreeg met seksueel misbruik, hoe hij daarmee omging. Hij vindt dat de erkenning van slachtoffers van seksueel misbruik in verscheidene maatschappelijke domeinen beter kan.

Toegegeven: een heel uiteenlopende mix van zachte en harde onderwerpen. Over mixen gesproken: onze cocktail staat warm te worden. Veel leesplezier en tot weldra. Ergens op een terrasje of in de hangmat? ZiZo-Magazine is er graag bij. Zo ben je zelfs als single nooit echt alleen!

Waar te vinden?

ZiZo-Magazine kan je gratis meenemen in een van onze afhaalpunten. Je kan je ook abonneren en ZiZo-Magazine thuis laten bezorgen.

Bron: 

Eigen verslaggeving