Portugal verbiedt onnodige geslachtscorrigerende ingrepen bij minderjarigen

19/05/2017 - 22:07
Beeld: Wikipedia
Vlag van Portugal
Het parlement van Portugal werkt aan een wet die onnodige chirurgische ingrepen van minderjarige intersekse personen verbiedt. Het volgt hierbij het voorbeeld van Malta.

Portugal werkt aan de hervorming van de wet over de bescherming op basis van genderidentiteit uit 2011. Die wet zal ook genderexpressie omvatten. 
 
Maar Portugal werkt ook aan een wet die corrigerende medische ingrepen van jonge intersekse personen verbiedt. Intersekse personen zijn personen met geslachtskenmerken van zowel mannen als vrouwen. 

Zelfbeschikkingsrecht

Jonge intersekse personen en hun ouders worden heel vaak gepusht onnodige medische ingrepen te laten uitvoeren om de geslachtskenmerken van man of vrouw te laten doorwegen. Dit schendt echter het zelfbeschikkingsrecht van de betrokkenen.
 
Het wetsvoorstel focust op twee uitgangspunten. "Minderjarigen zulle onnodige medische ingrepen niet meer mogen ondergaan", legt João Pereira van de Portugese Commissie voor Burgerschap en Gendergelijkheid uit. 
 
Pereira sprak het IDAHOT Forum in Brussel toe. "Bij minderjarigen gaan we het zelfbeschikkingsrecht maximaal respecteren. Ze moeten zoveel mogelijk eigen inbreng krijgen bij medische beslissingen."

Bron: 

Eigen verslaggeving

Hier niet op klikken aub