FOTO | IDAHOT Forum vraagt betere Europese inzet voor LGBTI's

19/05/2017 - 15:02
Beeld: Timothy Junes
Verklaring
Verschillende Europese landen roepen andere Europese landen en de Europese Unie op zich beter in te zetten voor holebi's, transgenders en interseksuelen. Ministers, ambassadeurs en staatssecretarissen ondertekenden hierover een verklaring tijdens het IDAHOT Forum in Brussel.

Tijdens het vijfde IDAHOT Forum, voor het eerst in Brussel, hebben verschillende landen een hernieuwde 'Oproep voor een verregaand en consistent LGBTI-beleid op het niveau van de Europese Unie en van de lidstaten' ondertekend. 

Engagementsverklaring

Onder meer federaal staatssecretaris voor Gelijke Kansen Zuhal Demir (N-VA), Brussels staatssecretaris voor Gelijke Kansen Bianca Debaets (CD&V), Deens minister voor Gelijke Kansen Karen Ellemann (Links), Iers minister van staat voor Gelijkheid David Stanton (Fine Gael), Portugees staatssecretaris voor Gelijkheid Catarina Marcelino (PS) en Noors staatssecretaris voor Gelijkheid Kai-Morten Terning tekenden dit engagement.
 
Ook vertegenwoordigers uit Griekenland, Montenegro en Nederland ondertekenden de hernieuwde oproep. 
 
Vlaams minister voor Gelijke Kansen Liesbeth Homans (N-VA) en Waals minister voor Gelijke Kansen Isabelle Simonis (PS) lieten zich verontschuldigen.

Belgische inbreng

Aanwezig of afwezig, de Belgische excellenties lieten wel een reactie optekenen.
 
Zuhal Demir: "De Belgische overheid engageert zich om de LGBTI-gemeenschap permanent te ondersteunen en te versterken, op nationaal en internationaal vlak. Zelfs in de progressiefste landen verhinderen heteronormativiteit en binaire gendernormen LGBTI-personen te strijden voor gelijkheid. Op federaal niveau zetten we deze woorden in daden om, door de wijziging van de Transgenderwet en door een globaal beleid uit te werken voor intersekse personen."
 
"Vlaanderen is op vlak van holebi's en transgenders een internationale koploper. (…) We hebben sterke projecten in onderwijs, werk sport en media, maar ook in de ouderenzorg of het personeelsbeleid van de Vlaamse overheid", zegt Liesbeth Homans.

Kandidatuur EuroPride 2020

Bianca Debaets is vereerd om het IDAHOT Forum in Brussel te mogen ontvangen. "Door van elkaar te leren en te inspireren, zetten we stappen vooruit voor de LGBTQI-gemeenschap. De Internationale Dag Tegen Holebifobie en Transfobie maakt onze hele maatschappij rijker en toont nogmaals dat Brussel de ideale kandidaat is voor EuroPride 2020 is."
 
"LGBT-rechten zijn bedreigd in sommige landen van de Europese Unie en in de wereld", stelt Isabelle Simonis vast. "Voor ons zijn dit cruciale individuele vrijheden. Het ondertekenen van die oproep herbevestigt ons engagement."

Bron: 

Eigen verslaggeving