RIZIV betaalt vanaf 1 juni PrEP-middel Truvada terug

19/05/2017 - 05:44
Beeld: Wikipedia
Vlag van België
Vanaf 1 juni zal het RIZIV PrEP-middel Truvada terugbetalen. Truvada wordt al terugbetaald aan wie hiv heeft, maar voortaan ook als preventiemiddel tegen hiv bij homo- en biseksuele mannen. Dat melden De Morgen en Het Laatste Nieuws.

PrEP (pre-exposure prophylaxis) is een pil met hiv-remmers die een hiv-infectie kan voorkomen. De pil is bedoeld voor tijdelijk gebruik door mensen die geen hiv hebben, maar die wel een verhoogd risico lopen om geïnfecteerd te raken. PrEP wordt wel eens vergeleken met de pil die vrouwen innemen om niet zwanger te worden.
 
Truvada is zo'n PrEP-pil. Minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld) heeft nu beslist deze te laten terugbetalen.

Aanvullende preventietstrategie

Çavaria is zeer blij dat Truvada terugbetaald wordt. "Een degelijke aanvullende preventiestrategie wordt hiermee betaalbaar en toegankelijk voor het grote publiek. Vooral voor mensen die een verhoogd risico lopen op besmetting met hiv is dit heel belangrijk", reageert woordvoerder Jeroen Borghs
 
Çavaria vraagt wel een goede medische begeleiding om negatieve bijwerkingen te beperken en opvolging te garanderen. "Het is ook belangrijk dat de huisartsen goed begeleid worden, zodat mannen die seks hebben met mannen (MSM) correct kunnen worden geholpen."

Risicogroep

Homo- en biseksuele mannen, in het medisch vakjargon MSM, zijn een risicogroep voor hiv. In België leeft één op de twintig met hiv. Bij heteromannen is dat één op de vijfduizend. 

Hoe werkt het?

Truvada voorkomt dat het hiv-virus die cellen binnendringt, en voor een effectieve besmetting zorgen. Het kan op twee manieren ingenomen worden. Ofwel dagelijks een pil op een vast tijdstip dat je zelf kiest, ofwel twee pillen voor je anale seks zal hebben en een pil tot twee dagen na de laatste keer anale seks.

Duur

Maar Truvada is duur. Zonder terugbetaling is het middel voor velen onbetaalbaar. 
 
Minister De Block voorziet voor 2017 ruwweg een miljoen euro voor de terugbetaling ervan. Voor het jaar 2023 kan dit oplopen tot 6,5 miljoen. Een doosje Truvada met dertig pilletjes - ongeveer een maandelijkse dosis - zal de patiënt 11,9 euro kosten. Wie recht heeft op een verhoogde tegemoetkoming betaalt 7,9 euro.

Bron: 

De Morgen, eigen verslaggeving