Gemengde LGBT-gevoelens bij nieuwe regering in Frankrijk

18/05/2017 - 10:37
Beeld: Wikimedia - Arthur Empereur
Gérard Collomb
De regering van eerste minister Édouard Philippe onder Emmanuel Macron telt evenveel vrouwen als mannen. Van de 22 ministers en staatssecretarissen zijn er 11 zonder (partij)politieke ervaring. Maar is de nieuwe Franse regering holebi- en transgendervriendelijk?

Het Frans homoblad Têtu vindt de nieuwe regering maar vreemd. "Er is een Gay Games-ambassadrice, enkele medestanders maar ook enkele soldaten van La Manif pour tous. De samenstelling van de eerste regering in het ambstermijn van Emmanuel Macron is raar."
 
President van Frankrijk Emmanuel Macron (En Marche!) had aangekondigd te willen verenigen. Tijdens zijn verkiezingscampagne toonde hij zich LGBT-vriendelijk, maar verklaarde ook dat tijdens het debat over het homohuwelijk dat tegenstanders hiervan niet genoeg gehoord werden. 

Gemengde gevoelens

Eerste minister Édouard Philippe (Les Républicains) uitte zich in het verleden als een tegenstander van in-vitrofertilisatie voor lesbiennes en alleenstaande vrouwen. 
 
Têtu stelt vast dat de kernploeg van de regering, in Frankrijk ministers van Staat, allemaal mannen zijn. Het ministerie van Gezin, Kind en Vrouwenrechten is verdwenen. Het ministerie van Sport is de 'en Jeugd' kwijt. 

Minnaars en tegenstanders LGBT-rechten

Minister van Parlementsrelaties Christophe Castaner en minister van Digitalisering Mounir Mahjoubi toonden zich in het verleden holebi- en transgendervriendelijk. Minister van Sport Laura Flessel-Colovic is zelfs ambassadrice van de Gay Games in Parijs in 2018. 
 
Minister van Begroting Gérald Darmanin stemde tegen het homohuwelijk. Ook minister van Binnenlandse Zaken Gérard Collomb (foto) is een tegenstander van het homohuwelijk.

Bron: 

Têtu