Organisaties engageren zich voor blijvende inzet LGBT-rechten op çavaria-congres

17/05/2017 - 10:00
Beeld: Chelsea Bulteel voor çavaria
Biance Debaets (links) en Zuhal Demir ondertekenen de engagementsverklaring voor LGBTI-rechten
Op de Internationale Dag Tegen Holebifobie en Transfobie hebben verscheidene individuen, politici en organisaties uit het maatschappelijk middenveld zich geëngageerd voor de rechten en het welzijn van holebi’s en transgenders. Ze ondertekenden een verklaring op het toekomstcongres van çavaria in BOZAR.

Jaarlijks publiceert de Europese holebi- en transgenderorganisatie ILGA-Europe een Rainbow Index die alle Europese landen rangschikt naar hoe holebi- en transgendervriendelijk hun wetgeving is. Vorig jaar stond België op een gedeelde tweede plaats achter Malta. Dit jaar worden we voorbij gestoken door het Verenigd Koninkrijk en Noorwegen.

Er zijn verschillende redenen waarom België twee plaatsen zakt. “In het parlement ligt een wetsontwerp klaar om de transwet van 2007 te vervangen”, legt çavaria-woordvoerder Jeroen Borghs uit. “Het nieuwe wetsontwerp telt nog niet mee in de ranking aangezien het nog niet van kracht is. Als het wetsontwerp wordt goedgekeurd zoals het nu voorligt, is dat een gemiste kans. Het principe van zelfbeschikking wordt immers niet volledig toegepast. Noorwegen deed dat onlangs wel, waardoor ze ons nu ook zijn voorbij gestoken.”

Geen actieplan tegen holebifobie en transfobie

Doordat er momenteel geen interfederaal actieplan tegen holebifobie en transfobie is, verliest België ook punten. Het vorige plan onderving een gebrek aan regelgeving om gelijke kansen te waarborgen en discriminatie te voorkomen op het vlak van genderidentiteit en intersekse. “We rekenen erop dat staatssecretaris Zuhal Demir het volgende interfederaal actieplan tegen holebifobie en transfobie snel terug op de rails krijgt”, zegt Borghs.

Sommige Europese landen verankerden hun antidiscriminatiewetgeving in de grondwet. In België is dat niet het geval. Malta versterkte zijn leiderspositie in de Rainbow Index nog door bekeringstherapieën voor holebi’s en transgenders bij wet te verbieden.

Alleen resultaten tellen

Vandaag, 17 mei, is de Internationale Dag Tegen Holebifobie en Transfobie (IDAHOT). Çavaria verzamelt vandaag meer dan 250 betrokkenen uit de eigen achterban, de politiek en het middenveld op een toekomstcongres in BOZAR in Brussel. “De bedoeling is om na te denken over waar we binnen 10 jaar willen staan”, licht Borghs toe. Vanmorgen ondertekenden federaal staatssecretaris voor Gelijke Kansen Zuhal Demir (N-VA) en haar Brusselse collega Bianca Debaets (CD&V) een verklaring om hun engagement voor de rechten en het welzijn van holebi’s en transgenders te tonen.

Çavaria maakt zich sterk dat we volgend jaar weer kunnen stijgen in de Rainbow Index. “We moeten dan wel duidelijke keuzes durven maken vóór zelfbeschikking, vóór grondwettelijke verankering en vóór een nieuw actieplan tegen holebifobie en transfobie. Engagementen en woorden zijn mooi, maar de Rainbow Index wordt gemaakt op basis van resultaten”, besluit Borghs.

Inhoud verklaring

Wat staat er in de verklaring? De ondertekenaars:
- engageren zich om samen werk te maken van de aanvaarding van seksuele en genderdiversiteit en het welzijn van LGBTI+-personen en om zich solidair te tonen met LGBTI+-personen binnen en buiten de grenzen;
- bevestigen dat seksuele oriëntatie, genderidentiteit, genderexpressie en geslachtskenmerken integraal deel uitmaken van een persoon en nemen zelfbeschikking als uitgangspunt;
- roepen organisaties en individuen op om vanuit hun eigen rol in de maatschappij mee ons utopia te realiseren. Iedereen kan een verschil maken. Deze verklaring is hiervoor het startpunt.

Ondertekenaars

Volgende individuen en organisaties ondertekenden de verklaring al:
- Brussels staatssecretaris voor Gelijke Kansen Bianca Debaets
- Federaal staatssecretaris voor Gelijke Kansen Zuhal Demir
- de Nederlandstalige Vrouwenraad
- de Gezinsbond
- LGBTQ-forum
- Unia
- het het Instituut voor de gelijkheid van vrouwen en mannen
- Stad Gent
- Stad Kortrijk
- Paleis voor Schone Kunsten, BOZAR
- Vooruit

Wil jouw organistie zich formeel engageren? Of jij als individu? Dan kan je de verklaring online ondertekenen.

Bron: 

Eigen verslaggeving