Schoolvoorstelling ‘OUT’ over coming-out in première

24/04/2017 - 10:36
Beeld: Ideepix
Twee jongens houden voetbal vast met hun voorhoofden
De schoolvoorstelling ‘OUT’ van Vlaams Fruit Educatief gaat op 27 april in première. De educatieve voorstelling gaat over twee gedreven voetballers, Victo en Roeland. Ze zijn op elkaar aangewezen maar wanneer Roeland toevallig Victo ziet zoenen met een andere jongen, brengt dit een schokgolf teweeg.

Victo en Roeland zijn bijna zestien jaar. Ze zijn al jaren gedreven voetballers. Hoewel Victo niet kan tippen aan het niveau van Roeland zijn ze toch de beste vrienden. Roeland is de topschutter van de ploeg en wil later zelfs profvoetballer worden. Zijn schoolcijfers zijn echter niet zo goed. Roelands ouders vinden dat hij eerst maar eens beter moet presteren op school. Indien hij daar niet in slaagt, moet hij minder gaan voetballen. Beide jongens sluiten een deal. Victo helpt Roeland met de leerstof als wederdienst voor voetbaltraining. Ze zijn dus op elkaar aangewezen. Wanneer Roeland toevallig Victo ziet zoenen met een andere jongen brengt dat bij hem een emotionele schokgolf teweeg. Het conflict zorgt ervoor dat niet enkel hun pact maar ook de vriendschap op de helling komt te staan.

Beladen woord

Vlaams Fruit Educatief maakt educatieve jeugdvoorstellingen. Elk jaar kiest de organisatie actuele thema’s uit om rond te werken. “Ons hele team was ervan overtuigd dat we het holebi-thema niet uit het oog mochten verliezen. We hebben in België al een mooie weg afgelegd om holebi’s te integreren in de maatschappij, maar af en toe stuiten ze nog steeds op onbegrip. En dat is onaanvaardbaar”, licht productieleider Yves De Lathauwer toe.

“Coming-out is een begrip waarmee sommige jongeren nooit te maken krijgen. Voor anderen is het een zeer beladen woord en kan de beslissing om naar buiten te komen met wie men werkelijk is, helende maar ook verstrekkende gevolgen hebben. Voor veel jonge homoseksuele mensen is zich outen dan ook een enorme hindernis, zowel emotioneel als maatschappelijk, die moet genomen worden om op een bevrijde manier te kunnen functioneren in onze samenleving”, vult regisseur en scenarist Robin David aan. “Daarbij zijn de reacties van de naaste omgeving, zoals familie en schoolvrienden, zeer belangrijk voor jongeren.”

Verwachtingen uitdagen

Aangezien leerlingen opgroeien in een nog steeds heteronormatieve samenleving, houden ze vaak geen rekening met de mogelijkheid dat iemand holebi kan zijn. “Daarom wordt in ‘OUT’ een denkoefening gemaakt”, verduidelijkt de regisseur. “Het personage Roeland hield immers geen rekening met andere vormen van relatievorming. Wanneer hij Victo ziet zoenen met een jongen, worden zijn verwachtingen en denkbeelden uitgedaagd. Hierdoor is het onderwerp een stuk toegankelijker voor een breed en jong publiek.”

Rondreis door Vlaamse scholen

De première van ‘OUT’ is op 27 april in Antwerpen. Er zijn nog enkele plaatsen vrij (op het moment van publicatie). Daarnaast is er nog een publieke voorstelling op 17 mei om 10 uur ’s ochtends in Theater Het Klokhuis in Antwerpen. Wil je daar bij zijn, moet je je aanmelden via [email protected]. Snel zijn is de boodschap.

Na de première zal ‘OUT’ in verschillende scholen te zien zijn. De voorstelling is geschikt voor jongeren vanaf de middelbare graad middelbaar onderwijs. ‘OUT’ is voorzien van een begeleidende lesmap om leerkrachten aan te sporen om verder te praten over het onderwerp in hun klassen.

Bron: 

Eigen verslaggeving

Hier niet op klikken aub