"100 homo's opgesloten in Tsjetsjenië"

03/04/2017 - 01:21
Beeld: Wikipedia
Vlag van Tsjetsjenië
Volgens de krant Novaja Gazeta zijn er wel honderd homo's opgesloten in Tsjetsjenië. Maar het hoofd van de deelrepubliek ontkent: er zijn geen homo's in zijn land.

Tsjetsjenië is een deelrepubliek van Rusland in de Kaukasus. Homoseksualiteit is er formeel niet strafbaar, maar het gebied is overwegend islamitisch en de sharia wordt er gerespecteerd. Tsjetsjenië telt 1,4 miljoen inwoners.
 
De krant Novaja Gazeta schreef dat minstens honderd homo's opgesloten zijn. Sommigen zijn omgekomen in gevangenschap. 

Mensenrechten

Het hoofd van de Tsjetsjeense Republiek Ramzan Kadyrov zegt echter via een woordvoerder dat homo's niet bestaan in Tsjetsjenië. En bestaan ze wel, dan mag je ze best opsluiten en zelfs om het leven brengen, vindt het hoofd van de Raad voor de Mensenrechten in Tsjetsjenië, Heda Saratov.
 
Homoseksualiteit is er volkomen taboe. De schande is groot als iemand in de familie homoseksueel blijkt te zijn of er zelfs maar van wordt verdacht. Dat eindigt niet zelden in de dood van de betrokkene. 
 
Saratov vindt dat heel gewoon. Volgens haar is homoseksualiteit erger dan oorlog. "Als je je ogen ervoor sluit, weet ik zeker dat onze samenleving uit elkaar zal vallen. Dit is een kwaad dat iedere Tsjetsjeen zal bestrijden", zei ze tegen een radiozender.

Fake news

Saratov vertelde dat er bij haar mensenrechtenraad geen klachten zijn binnengekomen over de opsluiting van of dodelijk geweld tegen homo's. Maar als dat wel gebeurt "zou ik die niet eens in overweging nemen". 
 
Volgens een woordvoerder van Kadyrov staat het artikel in Novaja Gazeta vol met leugens en desinformatie. Er zijn immers geen homo's, dus kan je ze niet opsluiten. "Als zulke mensen wél bestaan, dan hoeft de politie zich helemaal geen zorgen te maken, omdat hun verwanten ze ergens heen zouden sturen waar ze niet van terugkeren."

Bron: 

NOS