North Carolina trekt verbod wc-keuze trangenders gedeeltelijk in

31/03/2017 - 01:06
Roy Cooper (Democraten), de gouverneur van de Amerikaanse staat North Carolina, heeft de wet die HB2 herroept bekrachtigd. HB2 verplichtte transgenders saintaire voorzieningen te gebruiken volgens de geboorteakte. De wet wordt nu vervangen door HB142.

HB2 is een wet die transgenders in North Carolina verplicht openbare toiletten, kleedkamers en ander sanitair te kiezen volgens de geslachtsaanduiding op hun geboorteakte. Ongeacht of de betrokkene zich behorend tot het andere geslacht voelt, kleedt of gedraagt, moet hij of zij als man de mannentoiletten gebruiken en als vrouw de vrouwentoiletten.
 
Gouverneur Roy Cooper vond een compromis met de Republikeinen. De druk lag hoog. De National Collegiate Athletic Association, die sportcompetities op universiteitsniveau regelt, dreigde met een boycot tot 2022.

LGBT-verenigingen kwaad

Holebi- en transgenderorganisaties zijn kwaad. Human Rights Campaign, GLAAD en American Civil Liberties Union wijzen erop dat de nieuwe wet transgenders geen wc-keuze garanderen.
 
Bovendien mogen instanties geen genderneutrale sanitaire voorzieningen inrichten. De nieuwe wet verbiedt ook holebi's en transgenders te beschermen tegen discriminatie op het werk. Ook gemeentebesturen mogen dit tot 2020 niet doen.
 
"Mensen en mensenrechten moeten voorrang krijgen op sport", zegt GLAAD-voorzitster Sarah Kate Ellis over dit compromis.

Bron: 

Gay Star NewsHier niet op klikken aub