Polyamorie: een alternatief op monogamie

17/03/2017 - 12:01
Beeld: Elisa Schanzer
Annabelle Standaert
Charlie Magazine en Het Nieuwsblad Magazine voeren een onderzoek uit naar monogamie en alternatieve relatievormen. Onze journalist vroeg zich af welke andere relatievormen er naast monogamie bestaan en kwam zo terecht bij de groep Polyamory Belgium, die sinds vorig jaar lid is van çavaria. Polyamorie is een relatievorm waarbij met toestemming van alle betrokken partijen verschillende relaties of intieme banden aangegaan kunnen worden met meerdere personen.

Dag Annabelle. Laat ik onmiddellijk met de deur in huis vallen: wat is polyamorie nu precies?

Annabelle: “Polyamorie is het openstaan voor en/of het hebben van één of meerdere intieme banden tegelijkertijd op een ethische manier, dus met toestemming van alle betrokken partijen.”

Wat is Polyamorie Belgium?

Annabelle: “Polyamory Belgium is een vereniging die drie doelen nastreeft. Ten eerste willen we een community bieden voor mensen die geïnteresseerd zijn in polyamorie of polyamoureus leven, ten tweede willen we die mensen ook informatie verstrekken. Tenslotte willen we ook meer naar buiten komen zodat de wereld iets meer weet over polyamorie en zo het taboe verkleinen.”

Ben jij degene die met Polyamory Belgium gestart is?

Annabelle: “Ik ben één van de mede-oprichters. We zijn begonnen als een groep vrienden die drieënhalf jaar geleden allemaal geïnteresseerd waren in polyamorie en dan een kleine Facebookgroep hebben gemaakt. Eerst hadden we een groepschat, maar dat werd te onoverzichtelijk. (lacht) De mensen die in de groep zaten voegden hun vrienden toe, en die nieuwe mensen voegden hun vrienden dan ook toe, en zo zijn we via mond-tot-mondreclame gegroeid. Ondertussen hebben we ook een publieke pagina, waarlangs we ook mensen binnenkrijgen. Zo zijn we van 4 naar wel 613 leden gegroeid!

Praatavonden

Wat organiseren jullie?

Annabelle: “We organiseren verschillende dingen. Momenteel hebben wij maandelijkse meet-ups. Dat zijn casual, informele praatavonden in Antwerpen, Gent en Brussel. In Antwerpen gaat het zelfs twee keer per maand door. Om de drie maanden hebben wij ook een meer formele discussienamiddag waarbij wordt ingezoomd op één bepaald aspect van polyamorie. Dat kan gaan over jaloezie, metamours (partners van je partners) en hoe daarmee om te gaan, open communicatie, dat soort dingen. Allemaal zaken die belangrijk zijn voor mensen die bezig zijn met polyamorie. We nemen ook deel aan publieke activiteiten zoals The Belgian Pride, Outvillage, L-Day, … Eigenlijk overal waar we maar een beetje relevant zijn met de groep, om zo dan maar weer het woord verder te verspreiden.”

"Dat kun je vergelijken met een rechtshandige die linkshandig wilt schrijven"

Hoe ben jij zelf met polyamorie gestart?

Annabelle: “Ongeveer vijf jaar geleden heb ik een serieuze ommezwaai gemaakt in mijn leven en heb ik van alles in vraag gesteld. Onder andere omdat ik mij openstelde tegenover die liefde was dat iets dat ik verder in vraag ging stellen, maar dat deed ik ook voor de meest random dingen: strijk ik omdat ik moet strijken, of omdat ik vind dat gestreken kleren leuker zijn? Zo van die zaken. Trouwens, strijken, neen, dat doe ik echt niet meer! (lacht) Maar op dat moment heb ik via een vriend over polyamorie gehoord en kwam ik op datingsites dat woord ook af en toe tegen, meestal bij mensen die mij wel leuk leken. Zo ging ik daar meer over lezen. Op het profiel van een bepaald persoon stond een link naar sexpressed.com, dat is een website van Scott. Op deze site legt hij heel zijn dagelijks leven bloot. Hij beantwoordde ook dagelijks vragen over seks en polyamorie. De site staat nu veel verder dan toen ik begon te lezen.  Hij leeft zelf polyamoureus en wil zo mensen educeren. Ik ben dan via die site op andere websites terechtgekomen en ik genoot van mijn vrijheid. Ik had geen relaties, maar wel wat losse connecties. Op dat moment had ik ook geen ruimte voor een relatie in mijn leven. Een jaar later wel. Toen kwam ik iemand tegen die net als ik geïnteresseerd was in polyamorie en het ook wou uitproberen. Dit kwam echt op het juiste moment voor mij en was enerzijds heel tof, maar anderzijds ook heel pijnlijk. We wilden wel een polyamorische relatie, maar we zaten nog in een monogame denkwereld. We moesten ineens helemaal anders beginnen denken.

Je kunt het vergelijken met als rechtshandige ineens alles met je linkerhand te doen: je wilt dat om de een of andere reden en dat is mogelijk, maar dat wil niet zeggen dat je vanaf de eerste keer kaligrafie kunt met je linkerhand. Dat is oefenen, en zo ben ik er dan ingerold. Die ene relatie is na een half jaar spaak gelopen om verschillende redenen, en dat was heel pijnlijk. Maar vanaf dat moment wist ik dat ik polyamorie wou. Ik heb nadien soms nog getwijfeld : op momenten dat het slecht ging met een van mijn vriendjes en ik dan dacht om misschien te vragen om toch monogaam te zijn. Maar de twijfel is nooit zo sterk geweest dat ik dat effectief heb gedaan. Nu ben ik ervan overtuigd dat ik niet meer monogaam wil zijn.”

Hoe zit het met je huidige partners?

Annabelle: “Ik heb een vriendin, Sara, waar ik al anderhalf jaar officieel mee samen ben. Die woont vrij dichtbij en zie ik meestal elke twee à drie weken. Ik heb nog een vriendje die tot voor kort hier in Antwerpen woonde, maar hij is een erasmusstudent en is een paar dagen geleden teruggekeerd naar Finland. Hij is nog altijd mijn vriendje, en we hebben afgesproken dat ik af en toe naar daar zal gaan en omgekeerd. Ik denk wel dat het lang gaat blijven duren want dit is een van de beste relaties met een man die ik tot nu toe heb gehad!

Dan heb ik ook nog mijn husband. Hij is een visser uit Ierland die ik op een festival in Noord-Spanje ontmoet heb. Hem kan ik niet zo vaak zien, om het half jaar ongeveer. Ik zie hem wel heel graag. We hebben op het festival waar we elkaar ontmoet hebben een kleine, korte huwelijksceremonie gehouden en ik heb er ook een met Sara gehad, vijf minuten daarvoor. Yeey, two spouses! Uiteraard waren dit geen legale huwelijken, onze vrienden waren niet aanwezig en er is ook geen huwelijkscontract getekend. Het is wel hetzelfde als een huwelijk in de zin dat er intenties zijn uitgesproken om dingen voor een lange tijd staande te houden.

Dan heb ik nog een komeet in Noorwegen. Een komeet is een polyamoureuze term die gebruikt wordt voor iemand die ver weg woont en die je niet vaak ziet, enkel ‘when the stars align’, om de metafoor verder te zetten. Die zie ik helemaal niet zo vaak, meestal een keer om de twee of drie jaar. Af en toe komt die een week naar hier of ga ik een week naar daar. Dat is iets raar, ik heb geen zicht op wat dat is. Maar dat is fijn.

Voor de rest zijn er een aantal mensen met wie ik een hele diepe vriendschap heb, vriendschappen met toch iets meer, wat ook niet per se gedefinieerd hoeft te worden en tegelijk niet zomaar binnen de monogame definitie van ‘enkel gewoon vrienden zijn’. Maar zijn dat dan ook mijn partners? Ik weet dat niet. Dat hangt ervan af hoe je partners definieert.”

Facebook

Waar kunnen mensen terecht die geïnteresseerd zijn in alles wat met non-monogamie te maken heeft?

Annabelle: “Bij ons! Onder andere. (lacht). Wij hebben een openbare Facebookpagina waar wij regelmatig interessante polyamorie-artikels posten. In onze groep wordt dat ook gedaan, er worden ook veel discussies gehouden. Daarnaast is ‘More than two’ een heel goed boek en een interessante website. ‘Opening up’ is een goed boek voor beginners die uit een monogame relatie komen omdat het vertrekt vanuit een relatie met twee mensen. ‘Non-violent communication’ is ook een heel goed boek, het gaat niet echt over polyamorie maar is toch zo nodig voor sommige mensen. Er zijn heel veel boeken waar je informatie kunt vinden, en op Google vind je zeker ook veel.”

Hoe geraken mensen bij Polyamorie Belgium?

Annabelle: “Via onze openbare Facebookpagina kun je ons bereiken, maar onze groep is geheim. Dat betekent dat enkel leden kunnen zien dat de groep bestaat en dat jij lid bent. Vrienden die geen lid zijn weten dus niet dat de groep bestaat en dat jij erin zit. Onze privacysettings zijn zo omdat sommige leden niet uit de kast zijn. Er zijn bijvoorbeeld mensen die leerkracht zijn, of in een echtscheiding zitten, of die om eender welke reden niet openbaar willen maken dat ze polyamorisch zijn. We willen dat graag respecteren, daarom dat we privacy heel belangrijk vinden in de groep en dat betekent ook dat als je iets leest in de groep je daar niet zomaar mee naar buiten mag komen, want er staan ook heel persoonlijke dingen in. Als je lid wilt worden kun je best een bericht sturen naar de Facebookpagina van Polyamorie Belgium. Als je geen Facebook hebt, hebben we ook maandelijkse nieuwsbrieven waar je ook de meet-ups op kunt zien die eraan komen.”

 

De Facebookpagina van Polyamorie Belgium vind je hier.
De maandelijkse nieuwsbrief vind je hier

Bron: 

Eigen verslaggeving

Hier niet op klikken aub