171 referentieambtenaren voor discriminatie en haatmisdrijven bij de politie

15/03/2017 - 04:25
Beeld: Timothy Junes
Politiecombi
De beschikbare cijfers tonen aan dat er begin dit jaar 171 referentieambtenaren zijn aangeduid binnen de federale en lokale politie. Voor elke eerstelijnsdienst werd inmiddels een referentieambtenaar aangeduid.

"Helaas kon minister Jan Jambon (N-VA) niet meedelen in welke politiezones er nog geen referentieambtenaar is aangeduid. Dat is nochtans belangrijk om een goed onthaal van slachtoffers van homo- en transfobie te verzekeren", zegt Nele Lijnen, Kamerlid voor Open Vld.  

Onbekend

Kamerlid Nijlen verbaast er zich tevens over dat de minister meldt dat het niet de bedoeling is dat de lijst van referentiepersonen bekend wordt gemaakt bij de doelgroep en het brede publiek. 
 
"De minister geeft in zijn antwoord als verklaring daarvoor dat het niet uitsluitend de taak is van de referentiepersonen om slachtoffers van discriminatie en haatmisdrijven op te vangen, maar dat het de taak is van elke politieambtenaar om slachtoffers een professioneel onthaal te bieden."

Aangifte

In antwoord op de vraag van Nele Lijnen deelde de minister nog het aantal geregistreerde feiten inzake homofobie in de periode 2011-2015 mee. "In 2011 werden 87 inbreuken op de antidiscriminatiewet van 10 mei 2007 op basis van seksuele geaardheid geregistreerd. In 2012 was dat aantal gestegen tot 163. In 2013 ging het om 142 feiten, in 2014 om 192 en in 2015 om 168."  
 
Nele Lijnen benadrukt ten slotte het belang dat slachtoffers van homo- en transfobie effectief aangifte doen van de tegen hen gepleegde misdrijven. "Zonder aangifte ontsnappen de daders de dans. Zo’n cadeau mag niemand hen gunnen."

Bron: 

OUT of the Blue