Meer dan miljard mensen leven met Britse koloniale antihomowetten

14/03/2017 - 08:37
Beeld: Wikipedia
Vlag van de Commonwealth
Maandag vierde het Britse Gemenebest, met aan het hoofd koningin Elizabeth II, Commonwealth Day. Maar in een overweldigende meerderheid van de 52 lidstaten is homoseks nog steeds strafbaar

Het Commonwealth of Nations, het Britse Gemenebest, is gegroeid uit het Britse Rijk: het Verenigd Koninkrijk en zijn (ex-)kolonies. Het Verenigd Koninkrijk bestrafte in die tijd homoseks en vele ex-kolonies hebben de strafwet nog niet hervormd.
 
Barones Patricia Janet Scotland of Asthal is secretaris-generaal van de organisatie. "We moeten accepteren dat homoseks decriminaliseren er zal komen door consensus. We kunnen de lidstaten niets opleggen, maar we kunnen een gesprek starten over de economische impact en over mensenrechten."

Waar in het Gemenebest is homoseks strafbaar? 

In Afrika: Botswana, Kameroen, Ghana, Kenia, Malawi, Namibië, Nigeria, Sierra Leone, Swaziland, Tanzania, Oeganda, Zambia. Lesotho heeft sinds 2012 een nieuw strafwetboek waarin homoseks niet meer bestraft wordt. Gambia en Zimbabwe zijn uit het Gemenebest gestapt.
 
In Amerika: Antigua en Barbuda, Barbados, Belize, Dominica, Grenada, Guyana, Jamaica, Saint Kitts en Nevis, Saint Lucia, Saint Vincent en de Grenadines, Trinidad en Tobago. 
 
In Azië: Bangladesh, Brunei, India, Maleisië, de Malediven, Pakistan, Singapore, Sri Lanka.
 
In Oceanië; Kiribati, Nauru, Papoea-Nieuw-Guinea, Samoa, de Salomonseilanden, Tonga, Tuvalu. 

Bron: 

Eigen verslaggeving