Steeds meer transgenders vragen verandering voornaam aan

14/03/2017 - 07:43
Beeld: Timothy Junes
Paspoort van België
Het ministerie van Justitie krijgt meer verzoeken van transgenders om, conform hun genderidentiteit, van voornaam te veranderen.

In 2016 ontving het ministerie van Justitie 187 aanvragen van transseksuelen om van voornaam te veranderen. De meerderheid was Nederlandstalig. Kamerlid Sonia Becq (CD&V) vroeg minister Koen Geens (CD&V) om de statistieken. 
 
In 2012 waren er maar 85 aanvragen. Geen enkele aanvraag werd geweigerd. 

Onomkeerbaar

Aanvragers moeten een verklaring van een psychiater en een endocrinoloog voorleggen waaruit een onomkeerbare overtuiging blijkt om tot het andere geslacht te behoren. De persoon moet ook een hormonentherapie hebben gevolgd.
 
Een endocrinoloog onderzoekt en begeleidt patiënten met complexe hormoonaandoeningen en stofwisselingsziekten, zoals diabetes mellitus, schildklierafwijkingen, .....

Minderjarigen

Ook minderjarigen kunnen, mits instemming van hun ouders, een dergelijke aanvraag indienen en hun aantal steeg van 2 in 2012 tot 23 in 2016.
 
Dit aantal aanvragen zal nog stijgen, voorspelt Sonja Becq, omdat de leeftijd voor een naamswijziging in de nieuwe transgenderwet daalt van 16 tot 12.

Bron: 

Belga, UGMC

Hier niet op klikken aub