Acties op Internationale Vrouwendag

07/03/2017 - 14:03
Op woensdag 8 maart, internationale vrouwendag, roepen feministen wereldwijd op om fysiek of virtueel in staking te gaan voor de ‘International Women’s Strike’. Onder het motto ‘Solidarity is our weapon’ gaan zowel vrouwen als alle andere genderidentiteiten daarnaast protesteren tegen het huidige sociale, wettelijke, politieke, morele en verbale geweld tegen vrouwen wereldwijd.

Op je eigen manier actie voeren

De verschillende deelnemende organisatoren in België organiseren niet zelf een staking, maar roepen op om op je eigen manier actie te voeren. Een aantal voorbeelden die ze geven om actie te voeren zijn weldegelijk een dag of een paar uur stoppen met werken, zorgen en huishoudelijke taken uitvoeren, zwarte kleding of een zwarte rouwband dragen, betogen, een out of office-reply instellen met de expliciete boodschap dat je op vrouwendag staakt, de petitie ondertekenen, een eigen actie organiseren, deelnemen aan een actie van iemand anders, …

Çavaria staat achter de acties van Internationale Vrouwendag

Çavaria roept op om deel te nemen aan de acties in het kader van Internationale Vrouwendag: "Vrouwen - of beter, mensen met een niet-mannelijke genderidentiteit - worden ook binnen de holebi- en transgenderbeweging geconfronteerd met discriminatie. Onze maatschappij is doorspekt met genderstereotypen waarbij vrouwelijkheid systematisch als lager en minderwaardig wordt bestempeld", zegt çavaria-woordvoerder Jeroen Borghs. "Internationale Vrouwendag is belangrijk voor ons omdat çavaria opkomt voor de rechten van lesbiennes, bivrouwen, trans*vrouwen, en non-binaire mensen. De negativiteit tegenover vrouwelijkheid ligt trouwens vaak aan de basis van discriminatie van homo-, bi- en trans*mannen. We tonen dus niet enkel onze solidariteit met de vrouwenbeweging maar zijn zelf belanghebbende partij."

Een greep uit de acties in Vlaanderen

In heel het land zijn er verschillende acties.

Aan de UGent wordt er gestaakt door het vrouwelijk personeel. Zij roepen op om om 13.00 uur te verzamelen bij het rectoraat. ’s Avonds wordt er in Gent een Mars tegen het seksisme georganiseerd die om 19.30 uur aan de Groentemarkt vertrekt.

Aan de treinstations van Antwerpen-Centraal, Berchem en Leuven wordt geflyerd van 7.30 uur tot 9.00 uur.

In Genk roepen lokale vrouwenbewegingen op om van 14.00 uur tot 17.00 uur te verzamelen op De Markt, aan de kruising van de Winterslagstraat en de Marktstraat.

In Brussel gaan mensen samen roze mutsen (pussy hats) breien op de Grasmarkt om 10.00 uur. Aan het Shumanplein zullen Poolse en Belgische vrouwen actie voeren van 12.00 uur tot 13.30 uur. Later op de dag vindt er een Vrouwenbetoging plaats die om 16.30 uur vertrekt op de Kunstberg.

Er lopen nog tal van andere acties. Op de site Uit in Vlaanderen of door te Googlen vind je de acties in je eigen buurt.

Bron: 

Eigen verslaggeving

Lees meer over: 


Hier niet op klikken aub