OPINIE | 'Homomoment' in 'Beauty and the Beast': opvallender dan je zou denken

06/03/2017 - 13:05
Het 'homomoment' in de filmversie met echte acteurs van 'Beauty and the Beast' is moediger dan we denken.

Regisseur Bill Condon noemde het een "exclusively gay moment". LeFou (Josh Gad) uit zijn liefde voor Gaston (Luke Evans), zijn meester. Deze 'Beauty and the Beast' is de eerste Disney-film die impliciet expliciet over homoseksualiteit praat. Impliciet expliciet? Expliciet want de regisseur zegt het. Impliciet want het woord valt niet.
 
Verwacht je aan boycots in de Verenigde Staten. Maar erger: in Rusland of China.
Een geïsoleerde bioscoop die de film niet toont in Alabama? Er zijn alternatieven. Maar als Rusland, waar homopropaganda verboden is, of China de film weren, is dit een flinke streep door de rekening van Disney. 

Mager

Een homoromantisch muzikaal nummer lijkt in onze West-Europese ogen wat mager. Dit is 2017, en we zijn niet snel tevreden meer. We willen alles hier en nu. Elke productie moet niet alleen homo-inclusief zijn, maar holebi- en transgenderinclusief. En rekening houden met etnische minderheden. En andere gevoeligheden. Als een productie niet voldoet aan onze verwachtingen, zijn we niet tevreden.
 
Ook Ward Verrijcken, filmspecialist bij de VRT-nieuwsdienst, keek niet erg op. "De hele hetze bewijst dat zo’n homoseksuele verhaallijn, hoe bescheiden ook, nog steeds heel gevoelig ligt, vooral in Amerika. Hoe verschillend zijn de initiële reacties aan de andere kant van de oceaan. De Europese journalisten die net als ik de Londense première van 'Beauty and the Beast' bijwoonden, hebben de kwestie amper besproken onder mekaar: leuk en verfrissend, luidde het oordeel, maar geen grote headlines waard. Maar nu er toch zoveel inkt aan wordt verspild, moet ik toegeven dat Condon en de Disney-directie moediger zijn dan ik aanvankelijk dacht", schrijft hij. 
 
"Puur uit commercieel oogpunt creëert Hollywood dus meestal geen rollen, en al zeker geen hoofdrollen, voor homoseksuele personages in hun big budget-producties, kwestie van de megawinsten in China veilig te stellen. Dat Disney met 'Beauty and the Beast' nu bewust een standpunt inneemt pro diversiteit, valt vast en zeker toe te juichen."

'Moonlight'

'Frozen' werd snel toegeëigend door holebi's, maar een uitgesproken holebiseksuele held(in) is niet voor morgen. Noch bij Disney, noch elders in Hollywood. Dat is commercieel te risicovol. Het Westen gaat te weinig naar de bioscoop om nog door te wegen. Grote studio's moeten wel lonken naar Rusland en China. 
 
Progressief Hollywood bekroonde 'Moonlight' met een Oscar voor Beste Film. De film gaat over homoseksualiteit, maar, voegen de makers er steevast bij, vooral over intermenselijke relaties. Om de commerciële kansen van de film niet te fnuiken, wordt het homoaspect niet in de verf gezet.
 
We zijn er nog echt niet. 

Bron: 

Eigen verslaggeving