België derde homovriendelijkste land

05/03/2017 - 08:34
Beeld: Wikipedia
Vlag van België
België eindigt op een gedeelde derde plaats qua homovriendelijkheid, volgens de Spartacus Gay Travel Index 2017.

De Spartacus-gids is een begrip voor gay reizigers. Deze gids verzamelt al ruim veertig jaar informatie over holebi's en transgenders wereldwijd en geeft aan waar je als LGBT-toerist naartoe kan. Spartacus wordt uitgegeven Bruno Gmünder.
 
Tegenover 2016 is er niet veel veranderd. Zweden en het Verenigd Koninkrijk delen een eerste plaats. België deelt de derde plaats met Nederland, Frankrijk, Denemarken, IJsland, Finland, Ierland, Canada en het Frans overzees gebied Réunion.

Rechten en vervolgingen

Er wordt voor de score onder andere nagegaan of holebikoppels in de bewuste landen kunnen trouwen of  er een samenlevingscontract kunnen aangaan. Daarnaast zijn het bestaan van antidiscriminatiewetten en adoptierecht voor holebi's criteria om te scoren. 
 
Landen met een gelijkgestelde seksuele meerderjarigheid voor hetero's en holebi's en landen die LGBT-toerisme promoten stijgen eveneens in de ranking. De invloed van godsdiensten, reisbeperkingen voor hiv-positieve personen en homofobe wetten leveren strafpunten op. 
 
Er wordt ook gekeken of homoseks er strafbaar is, of gayprides er verboden worden, en of de inwoners van het land overwegend negatief staan tegenover homoseksualiteit. Vervolging van, moorden op en doodvonnissen voor homoseksuelen beïnvloeden eveneens de score in negatieve zin. 
 
Iran en Somalië delen 193ste en laatste plaats. 

Bron: 

Eigen verslaggeving

Hier niet op klikken aub