Site over seksuele en reproductieve rechten gelanceerd

01/03/2017 - 12:47
Beeld: Body&Rights
Body & Rights
Vicepremier en minister van Ontwikkelingssamenwerking Alexander De Croo (Open Vld) lanceerde de site Body & Rights. Sensoa ontwikkelde de tweetalige website met een tutorial over seksuele en reproductieve gezondheid en rechten wereldwijd. De site werd ontwikkeld in opdracht van het Instituut voor Tropische Geneeskunde en Be-Cause Health, het Belgische platform voor internationale gezondheid.

Hoe breng je rechten van holebi’s ter sprake in een land waar seksuele minderheden worden gecriminaliseerd? Welke maatschappelijke voordelen biedt vrijwillige toegang tot gezinsplanning? Waarom komt genitale verminking op zo’n grote schaal voor? Dat zijn maar een aantal vragen waar je meer over te weten kunt komen op de site. De gratis tool richt zich in eerste instantie tot Belgische diplomaten en iedereen die actief is in het Belgische ontwikkelingsbeleid, maar is ook toegankelijk voor alle geïnteresseerden.

Thema’s

Er zijn zeven thema’s op de site: seksuele rechten, veilig moederschap, seksueel geweld, kindhuwelijken, vrouwelijke genitale verminking, hiv/soa en gezinsplanning. Nadat je een thema gekozen hebt, bekijk je korte video’s, foto’s en infografieken afgewisseld met meerkeuzevragen. Op deze manier kan iedereen bijleren over de verschillende thema’s.

“We zijn tevreden dat de thema’s holebiseksualiteit en transgender niet uit de weg worden gegaan in de e-tutorial,” zegt çavaria-woordvoerder Jeroen Borghs, “ook al zijn ze in sommige landen taboe en zelfs illegaal. De situatie is overal anders, zowel op wettelijk als op maatschappelijk vlak. Deze vorming voor diplomaten en ontwikkelingssamenwerkers is een goeie eerste stap, maar er is nog veel werk op internationaal vlak. Çavaria is alvast bereid om hier het voortouw in te nemen.

Online bijscholing

Vicepremier en minister van Ontwikkelingssamenwerking Alexander De Croo ondersteunt het initiatief: “Deze tool draagt bij tot één van de belangrijke prioriteiten van mijn beleid: het promoten van seksuele en reproductieve gezondheid en rechten. Dankzij ‘Body & Rights’ zullen alle stakeholders van de Belgische ontwikkelingssamenwerking en het Belgische buitenlandse beleid online kunnen bijscholen over seksuele en reproductieve gezondheid en rechten. Dat is belangrijk want op die manier kunnen ze die thema’s nog beter aan bod brengen in ontwikkelingsprogramma’s op het terrein.”

Op 02/03/2017 vindt de internationale conferentie She Decides plaats op initiatief van vicepremier De Croo. De conferentie vraagt aandacht voor de rechten van meisjes en vrouwen, en in het bijzonder hun seksuele en reproductieve gezondheid en rechten.

Wie de site wilt uitproberen, kan surfen naar bodyandrights.be.

Bron: 

Eigen verslaggeving

Hier niet op klikken aub