Volleybal: transgender Tifanny Abreu wekt wrevel bij tegenpartij

28/02/2017 - 08:13
De komst van Tifanny Peireira de Abreu (32) naar het Italiaanse vrouwenvolleybal verloopt niet zonder slag of stoot. De tegenpartij protesteert.

Tifanny Peireira de Abreu uit Brazilië speelt tegenwoordig bij Golem Volley Palmi​ in Italië. Een vrouwenploeg. Ze transfereerde van JTV Dero-Zele Berlare in België, een mannenploeg.
 
Bij haar eerste wedstrijd in Italië, tegen Millennium Brescia, scoorde ze 46 punten in de eerste zes sets. Brescia roept nu moord en brand en overweegt andere ploegen te motiveren om samen klacht in te dienen voor 'unfair voordeel'. Trentino moppert ook al, schrijft Het Nieuwsblad.

Toestemming

De Internationale Volleybalfederatie heeft Abreu nochtans de toestemming gegeven om bij vrouwenploegen te spelen. In eerdere interviews over haar transitie vertelde Abreu trouwens dat hormonentherapie haar hadden verzwakt. Het is dus twijfelachtig of een klacht kans maakt. 

Voorspelbaar

Jeroen Borghs, woordvoerder van çavaria, schrikt niet van de reactie, maar betreurt ze. "Er is een reden waarom er zo weinig openlijke trans*-sporters zijn. Italië is bovendien conservatiever dan België. Tiffany is een voorbeeld voor velen, in topsport en breedtesport."
 
KLiQ ontwikkelde hierrond een brochure: 'Transgender in de sport'. 

Bron: 

Today.it, Het Nieuwsblad; eigen verslaggeving