Moet Trinidad en Tobago homoseks uit strafwet halen?

25/02/2017 - 08:16
Beeld: Wikipedia
Vlag van Trinidad en Tobago

Trinidad en Tobago is een klein landje in de Caraïben, voor de kust van Venezuela. Het maakt deel uit van het Brits Gemenebest. Consensuele homoseks onder mannen kan er 25 jaar cel opleveren. Lesbische seks kan leiden tot 15 jaar opsluiting. Op papier mogen holebi's Trinidad en Tobago niet binnen.

Rechtszaak 

Holebi- en transgenderactivist Jason Jones is geboren in Trinidad en Tobago, maar woont in het Verenigd Koninkrijk. In de hoofdstad Port of Spain heeft hij de staat gedagvaard. Hij wil homoseks(ualiteit) uit de strafwet. 

"Dit land garandeert gelijke rechten, maar niet voor mij", argumenteert Jones. "Eerste minister dr. Keith Rowley verklaarde onlangs in verband met intrafamiliaal geweld dat vrouwen hun man wijs moeten kiezen en dat hij zich niet begeeft in de slaapkamers van mensen. Maar hij bemoeit zich wel met mijn slaapkamer."

Bedreigingen

Jones zegt dat sinds hij bekendmaakte dat hij een rechtszaak zou aanspannen, hij doodsbedreigingen heeft gekregen en dat zijn familie hem mijdt. 

Inreisverbod

In 2015 vocht Maurice Tomlinson het inreisverbod voor holebi's aan bij het Caribisch Hof van Justitie. Het Hof achtte de eis ongegrond omdat Tomlinson in de praktijk wel naar Trinidad en Tobago kon reizen. 

Trinidad en Tobago is iets kleiner dan Oost-Vlaanderen en West-Vlaanderen samen. Het telt 1,35 miljoen inwoners. Dat is iets meer dan het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. 

Bron: 

Erasing 76 Crimes