Mensenrechtencommissaris Raad van Europa wil overal gezinserkenning holebi's

22/02/2017 - 10:28
Beeld: Wikipedia
Vlag van de Raad van Europa
Nils Muižnieks, de Mensenrechtencommissaris bij de Raad van Europa, wil dat alle lidstaten holebigezinnen erkennen.

Op Twitter en op de website van de Raad van Europa pleit de Mensenrechtencommissaris bij de Raad van Europa Nils Muižnieks voor een gezinsregistratie van holebigezinnen in alle 47 lidstaten. 
 
"Het eerste land met een samenlevingscontract was Denemarken in 1989 en Nederland erkende als eerste het homohuwelijk in 2001. Vandaag bieden 47 landen ter wereld, waarvan 27 lidstaten van de Raad van Europa, holebikoppels een vorm van erkenning."

Emoties

Nils Muižnieks ziet ook dat de kwestie de emoties hoog doet oplaaien. Hij zag enthousiasme in Ierland in 2015, maar ook protesten in Frankrijk in 2013.
 
"De meeste onenigheid bestaat rond de notie 'huwelijk', maar de debatten leggen vooral een diepgewortelde homofobie en discriminatie van homo's en lesbiennes bloot. Vele leden van de Raad van Europa bieden holebikoppels geen vorm van erkenning. Dat heeft significante negatieve gevolgen voor de betrokkenen en hun geliefden."

Gelijkheid voor de wet

Het voorzien van wettelijke erkenning voor koppels van hetzelfde geslacht, komt neer op het erkennen van de gelijkheid voor de wet. Burgerlijk huwelijk, samenlevingscontract en geregistreerd partnerschap betekenen voordelen, rechten en plichten die de staat toekent aan een koppel in een stabiele relatie. Er is een groeiende consensus dat een overheid holebikoppels niet mag discrimineren en niet mag uitsluiten van de bescherming van een gezinsregistratie."

27

27 lidstaten erkennen de gezinssituatie van holebikoppels: Andorra, Oostenrijk, België, Kroatië, Cyprus, Tsjechië, Denemarken, Estland, Finland, Frankrijk, Duitsland, Griekenland, Hongarije, IJsland, Ierland, Italië, Liechtenstein, Luxemburg, Malta, Nederland, Noorwegen, Portugal, Slovenië, Spanje, Zweden, Zwitserland en het Verenigd Koninkrijk.
 
San Marino en Monaco werken aan een gezinserkenning voor holebikoppels. 

13

Dertien lidstaten hebben het huwelijk opengesteld voor holebikoppels: België, Denemarken, Finland (vanaf 1 maart), Frankrijk, Ierland, IJsland, Luxemburg, Noorwegen, Portugal, Spanje, Zweden, Nederland en het Verenigd Koninkrijk. 

Tegenwind

Soms is er ook flinke tegenwind, zoals in Slovenië, Kroatië en Hongarije, maar ook zij erkennen holebikoppels. "Bij mijn recente bezoeken aan San Marino, Slowakije en Letland heb ik holebi's horen getuigen dat het missen van een gezinsregeling nefast is."
 
Deze hebben meestal te makken met erfenis, afstamming en ziekenzorg. 

2000

Sinds 2000 maant de Raad van Europa, op grond van het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens (EVRM), lidstaten aan om holebigezinnen te erkennen. Ook het Europees Hof voor de Rechten van de Mens (EHRM) wil dit. 

Huwelijk

Hoewel het EHRM lidstaten niet verplicht het burgerlijk huwelijk open te stellen voor holebikoppels, heeft het wel verklaard dat het huwelijk geen prerogatief is van heterokoppels. 
 
"De twintig lidstaten van de Raad van Europa die geen wettelijke erkenning bieden aan holebikoppels zouden dit wel moeten doen. Minstens met een samenlevingscontract", zegt Nils Muižnieks. 
 
"Lidstaten moeten respect voor holebi's promoten via het onderwijs en campagnes."

Hetero's

"Rechten toekennen aan holebikoppels doet geen afbreuk aan de rechten van heterokoppels. De rechten worden niet zwakker als meer mensen ervan kunnen genieten." 

Bron: 

Eigen verslaggeving

Hier niet op klikken aub