Amsterdam Gay Pride kiest voor zware maatschappelijke thema's

13/02/2017 - 09:06
Beeld: ZiZo Online
Botenparade in Amsterdam
Amsterdam Gay Pride omvat dit jaar boten met zware maatschappelijke thema's. De organisatie wil terug naar de essentie: 'This Is My Pride'.

Amsterdam Gay Pride zal boten omvatten in het teken van suïcidepreventie, maar ook boten die gaan over Iran, vluchtelingen en twee in het teken van Donald Trump

Themaboten

Op de 'zelfmoordpreventieboot' zullen de boodschappen tegelijkertijd krachtig, confronterend en hoopvol tegelijk. "Het zal bezoekers aan de kant een moment geven van nadenken." Het aantal zelfmoordpogingen in Nederland ligt bij holebi's en transgenders 4,5 keer zo hoog als onder heteroseksuele jongeren, stelt de organisatie.
 
Verder varen onder meer twee 'Donald Trumpboten' mee, met de boodschap aan de Amerikaanse, Republikeinse president Donald Trump niet te prutsen aan de rechten van holebi's en transgenders. Ook een 'ambulanceboot' en een 'bi-boot' varen uit. Met die laatste boot wil Amsterdam Gay Pride op een positieve manier aandacht vragen voor biseksuelen. 
 
Op de vluchtelingenboot zullen mensen uit Afghanistan, Irak, Iran, Oeganda, Palestina, Rwanda en Syrië staan.
 
Tot slot vaart ook een boot van transgender en mannelijke sekswerkers mee in Amsterdam. P&G292 is de organisatie die de boot voorziet. P&G292 biedt informantie, advies en hulp aan sekswerkers in de regio Amsterdam. "Al decennia strijden sekswerkers tegen stigma en discriminatie. Tijdens de pride breken we daarmee en mogen ook wij trots zijn op wie we zijn", meldt Lyle Muns die ervaringscoach is bij P&G292.

Canal Parade

De botenparade - de Canal Parade - is een onderdeel van Amsterdam Gay Pride. Deze wordt dit jaar van 29 juli tot 6 augustus gehouden. De botenparade is op zaterdag 5 augustus.

Ambassadeurs

Naar jaarlijkse gewoonte zijn er ambassadeurs genoemd. Zangeres Shary-An en zanger Sjors van de Panne, de excentrieke Gebroeders Grimm, Ana Paula Lima voor transgenders van Braziliaanse afkomst, agente Souad Boumedien en Miss Travestie Holland Niki Today.
 
Wie naar aanleiding van dit artikel nood heeft aan een gesprek of vragen heeft over zelfdoding kan terecht bij het gratis nummer van de Zelfmoordlijn 1813 of op de chatservice Zelfmoordlijn1813.be. Je kan ook contact opnemen de Holebifoon op het gratis nummer 0800 99 533. Je kan ook chatten via de site van de Holebifoon of mailen naar [email protected].

Bron: 

AD.nl, Het Parool

Hier niet op klikken aub