Koninklijke Belgische Voetbalbond zoekt holebivoetballers (m/v/x)

07/02/2017 - 19:04
De Koninklijke Belgische Voetbalbond (KBVB) doet een oproep naar holebivoetballers, -scheidsrechters en -trainers om hun verhaal te delen in hun project Heroes of Football. Rode Duivel Dries Mertens zet zich in voor dit project. Mister Gay Belgium Raf Van Puymbroeck doet ook mee aan de campagne.

De KBVB zal met Mister Gay Belgium Raf Van Puymbroeck samenwerken omdat hij zelf veel met sport bezig is. De Voetbalbond wil het project bekend maken bij de mensen voor wie het bedoeld is, en daar speelt Mister Gay zeker een rol in. Op de persvoorstelling van de Mister Gay Belgium 2017-finalisten komende week zal François De Keersmaecker, de voorzitter van de KBVB, aanwezig zijn om de samenwerking verder toe te lichten.

Heroes of Football

Het project Heroes of Football streeft ernaar om voetbal inclusief te maken voor iedereen en iedereen in het voetbal de kans te geven zichzelf te zijn, ongeacht diens seksualiteit. Het is een Europees project, gefinancierd door de Europese Unie. De voetbalbonden van verscheidene landen werken er aan mee.

Doelgroep

De Voetbalbond probeert met het project om zowel de clubs, de holebiwereld als de individuele spelers te bereiken. Ze willen de clubs sensibiliseren en een cultuur creëren waarbij niemand bang moet zijn om voor hun seksualiteit uit te komen. “Dat gaan we doen door workshops te organiseren in de clubs. Vooral bij de jeugd dan, omdat we denken dat we daar nog een cultuurverandering kunnen krijgen. Ook willen we dat de holebiwereld weet dat er stappen ondernomen worden om ervoor te zorgen dat je het niet meer hoeft te verzwijgen”, zegt projectmedewerker An De Kock van de KBVB.

Een Belg uit de kast?

Op dit moment heeft de Belgische Koninklijke Voetbalbond nog geen Belgen die met hun verhaal naar buiten willen komen. Ze zijn nog op zoek naar mensen die zoals de Nederlandse voetballer Danillo hun verhaal willen doen. Ze hopen dat voetballers, scheidsrechters of trainers hen contacteren, want het is zeer moeilijk om iemand te vinden die bereid is een persoonlijke getuigenis te doen over holebi in het voetbal zijn. “Dat zegt ook iets over dat het nog niet bespreekbaar is. Maar het zou zeer leuk zijn mochten we een testimonial hebben met iemand uit België”, aldus An De Kock van de KBVB.

Toolkit

De KBVB creëerde in samenwerking met hun Engelse collega’s een toolkit voor zowel voetbalclubs als individuele spelers. Enerzijds willen ze clubs bereiken zodat ze aan de slag kunnen gaan om zichzelf open te stellen voor iedereen, ongeacht seksuele geaardheid of genderidentiteit. Anderzijds willen ze ook individuele spelers, scheidsrechters en trainers aanspreken die met vragen worstelen.

Verder staat er in de reglementen al dat homofobie niet mag en dat je daarvoor bestraft kunt worden. Momenteel bekijkt de KBVB of er rond discriminatie in het algemeen, waaronder holebifobie, een soort meldpunt in het voetbal kan komen.

Bron: 

Eigen verslaggevingHier niet op klikken aub