"Te veel 'homofobie' roepen zorgt voor krachtverlies van het woord"

21/01/2017 - 15:53
Beeld: Ashish Choudary (Pixabay)
Roepende man
Frank Schoenmakers, coördinator bij RainbowHouse Brussels, pleit in een persoonlijke statusupdate om niet eender wat holebifobie of transfobie te noemen.

"Ik pleit voor terughoudendheid in het gebruik van zware woorden. Een pleidooi gericht aan onze, en andere bewegingen die opkomen voor gelijkheid, mensenrechten en diversiteit", schrijft Frank Schoenmaekers ten persoonlijke titel op Facebook.
 
"Voor onze bewegingen zijn woorden vrijwel de enige wapens die we hebben. Ons activisme is immers geweldloos, en we kunnen ook niet elke dag een boycot starten. We moeten het hebben van onze woorden! Dus is het de verantwoordelijkheid van alle activisten om ons arsenaal aan zware woorden niet lichtzinnig te gebruiken. Als we een flauw grapje al bestempelen als 'homofobie', wat kunnen we dan nog zeggen over geweldplegers?"

Onvoldoende inzet = tegenkanting? 

Schoenmakers wil in het midden laten wat de concrete aanleiding is voor deze statusupdate. Het gevoel leeft echter al langer bij hem.
 
"Als we het - per ongeluk - te weinig actief opvolgen van een projectidee rond migratie al bestempelen als een teken van 'white supremacy', welke woorden hebben we dan nog beschikbaar tegen extreemrechts?"
 
"Begrijp me niet verkeerd, als de noodzaak er is, moeten we zeker niet schuwen onze zwaarste woorden uit de kast te halen. Flagrante vormen van homo-, lesbo-, transfobie, racisme of seksisme moeten vol overgave en afschuw benoemd worden, in het debat, in de media en op straat."

Kracht

"Dán zijn zware woorden meer dan nodig. Maar wie zonder terughoudendheid of nuance, te pas en te onpas met de zwaarste woorden slingert, zorgt ervoor dat ze langzaam maar zeker hun waarde en kracht verliezen. En zo verzwakken wij onszelf. Laten we het kruit van onze woorden droog houden voor als we het écht nodig hebben, en in alle andere gevallen kiezen voor genuanceerdere en opbouwendere taal."

Bron: 

Eigen verslaggeving

Hier niet op klikken aub