VIDEO | ‘Moonlight’: drama dat je de adem ontneemt

19/01/2017 - 16:29
5
De film ‘Moonlight’ sluit op 29 januari holebifilmfestival Pinx in Gent af. ‘Moonlight’ won de Golden Globe Award voor beste dramafilm en is zeker een kanshebber om veel Oscarnominaties binnen te rijven. Vanwaar de grote aandacht voor de film?

Moonlight’ volgt een Afro-Amerikaanse man die opgroeit in een ruige buurt in Miami. We krijgen de persoon in drie etappes van zijn leven te zien: als kind, als adolescent en als volwassene.

Little wordt van kindsbeen af gepest op school. Hij wordt uitgescholden voor homo. De jongen wordt zo achternagezeten dat hij zijn toevlucht zoekt in een dichtgetimmerd gebouw dat als drugspand dient. Daar leert hij Juan kennen. Juan wordt zijn steun en toeverlaat, een soort vaderfiguur die hij mist. Little heeft immers weinig aan zijn alleenstaande moeder die krabbelt om rond te komen en verslaafd is aan drugs. Wat Little niet weet, is dat Juan een drugsdealer is.

Ontluikende seksualiteit

In het tweede luik van de film heeft Little de naam Shiron gekregen. We zien hoe hij worstelt met zijn homoseksuele gevoelens. Shiron beleeft met zijn goede vriend Kevin een intieme avond op het strand.

Op school staat Kevin echter onder druk van pestkoppen om Shiron aan te pakken. Het leidt tot een gewelddadige confrontatie met zijn geliefde vriend. Geweld wordt met geweld beantwoord en Shiron lijkt het rechte pad compleet te verlaten...

Taaie gangster

In het laatste luik van de film heeft Shiron de roepnaam Black gekregen. Hij is vrijgekomen uit de gevangenis, maar lijkt gedoemd om te blijven steken in de rol van taaie gangster. De relatie met zijn moeder is er ook niet bepaald beter op geworden. Ze smeekt Black om vergiffenis voor al het leed dat ze hem in zijn jeugd heeft aangedaan, maar haar zoon staat niet te springen om haar in de armen te sluiten.

Black probeert nog iets van zijn leven te maken. En dan krijgt hij een onverwachte telefoonoproep die hem compleet van slag brengt…

Door zwarte ogen

De reden waarom ‘Moonlight’ zo in het oog springt, ligt voor de hand. Zelden wordt in Hollywood een verhaal over de zoektocht naar seksuele identiteit door de ogen van een Afro-Amerikaanse jongen verteld. De cast van ‘Moonlight’ is nagenoeg volledig zwart. Dat is op zich al een unicum in Hollywood, waar blanken nog vaak aan de touwtjes trekken.

Toch onderscheidt niet alleen ‘het thema’ deze film. 'Moonlight' is namelijk ook enorm beklijvende en lyrische cinema. Wat scenarist en regisseur Barry Jenkins heeft gecreëerd, is indrukwekkend! Vanaf het begin voel je de druk op het gemoed van Little. Je begrijpt meteen dat deze jongen weinig perspectief wordt geboden door zijn afkomst. Hij lijkt wel gedoemd om te falen in het leven.

Adembenemend

Jenkins vertelt het verhaal verraderlijk traag. Het laat de regisseur toe om enkele keren keihard toe te slaan en de kijkers hun adem te ontnemen. Als toeschouwer verlang je niet anders dan dat er nog een hoopvolle toekomst wacht voor Little/Shiron/Black, al weet je dat een happy end allesbehalve evident is. Net wanneer je denkt het einde te kunnen voorspellen, komt het hoofdpersonage nog met een opmerkelijke bekentennis…

‘Moonlight’ is geen film waar je vrolijk van wordt, maar wel cinema van de bovenste plank. Meeslepend, onvoorspelbaar en prachtig verteld. Veel vertellen met weinig woorden.

Dit jaar #OscarsSoBlack?

Vorig jaar kwam er enorm veel kritiek op de The Academy of Motion Picture Arts and Sciences, omdat er zo weinig nominaties voor Afro-Amerikaanse acteurs kwamen. Namelijk geen.

Activiste April Reign meende dat de film ‘Straight Outta Compton’ meer Oscarnominaties had verdiend en dat Afro-Amerikaanse acteurs miskend worden in Hollywood. Ze creëerde de hashtag #OscarsSoWhite en die werd trending. Will Smith en enkele andere Afro-Amerikaanse artiesten boycotten de Oscaruitreiking. Ze kregen heel wat bagger over zich heen, maar na de Oscarsceremonie kondigde The Academy wel grote hervormingen aan. De Oscarnominaties worden gekozen door The Academy, die bestaat uit zo’n 5.700 leden. The Academy engageerde zich om het aantal vrouwelijke leden en leden uit minderheden tegen 2020 te verdubbelen.

Aanzet tot empathie

‘Moonlight’ is een godsgeschenk voor The Academy om te tonen dat de organisatie te goeder trouw is. Deze film bewijst onmiskenbaar dat verhaallijnen over zwarte personages kunnen leiden tot tijdloze cinema over universele thema’s, cinema die bovendien aanzet tot empathie met bevolkingsgroepen waartoe je als toeschouwer misschien zelf niet behoort. Het is een film die erkenning verdient. Deze kans tot verzoening mag de Academy niet laten schieten! Op 24 februari weten we of The Academy deze kans grijpt.

De film verschijnt op 1 februari in de Belgische bioscopen.

'Moonlight', Barry Jenkins (met Alex R. Hibbert, Ashton Sanders, Naomie Harris, Trevante Rhodes,...), A24, 2016
Bron: 

Eigen verslaggeving

Hier niet op klikken aub