Brusselse LGBT-initiatieven genomineerd voor MIXITY Awards

17/01/2017 - 13:41
De Mixity Awards belonen organisaties, initiatieven en evenementen die de diversiteit in Brussel het meest belichamen. Bij de nominaties zitten ook heel wat holebi- en transgenderinitiatieven. RainbowHouse Brussels, The Belgian Pride en Genres d’à Côté maken kans op een prijs.

De MIXITY Awards zijn een gezamenlijk initiatief van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, de Fédération Wallonie-Bruxelles, de Vlaamse Gemeenschap, de COCOF en visit.brussels.

Zij maken van diversiteit het thema van 2017. Dat is geen verrassing. Brussel is immers een kosmopolitische stad waar 183 nationaliteiten samenleven. Het is de eerste keer dat de MIXITY Awards worden uitgereikt.

De jury nomineerde 40 projecten voor prijzen in vier categorieën. Organisator visit.brussels deelt verenigingen op tussen kleine (minder dan 3 werknemers) en middelgrote en grote verenigingen (3 of meer werknemers).

Campagne met betrokkenheid

RainbowHouse Brussels maakt kans op de MIXITY Award voor ‘best practice’ bij de middelgrote en grote verenigingen voor haar ‘All Genders Welcome’-campagne. Daarin sensibiliseren personeelsleden van Brusselse gemeenten hun collega’s rond seksisme en stereotypering van homo’s, lesbiennes, biseksuelen en transgenders.

“Het project bevordert op een positieve en vaak ludieke manier de bespreekbaarheid van seksuele en genderdiversiteit binnen en buiten organisaties, en werkt aan een positieve omgang met diversiteit in zijn algemeenheid”, looft visit.brussels. “De campagne wordt op maat en interactief ontwikkeld, met grote betrokkenheid en herkenbaarheid als resultaat.”

Tof event

The Belgian Pride is genomineerd voor ‘tof event’ bij de middelgrote en grote verenigingen voor de organisatie van Pride.be. Dat evenement omvat een meerdaags festival waarin seksuele en genderdiversiteit centraal staan. De bekendste activiteit van Pride.be is de parade die ’s zaterdags door de straten van de hoofdstad trekt. De jury motiveerde de nominatie als volgt: “Pride.be betrekt iedereen bij haar boodschap voor gelijke rechten en gelijke behandeling ongeacht seksuele oriëntatie, geslacht, leeftijd, afkomst... De Pride.be weerspiegelt perfect de potpourri van culturen, ideologieën en mensen die Brussel rijk is. Zij is bovendien bekend in Brussel, België en zelfs over de landsgrenzen heen!”

Genres d’à Côté maakt ook kans op de titel ‘MIXITY tof event’, maar bij de kleine verenigingen, voor de organisatie van het Pink Screens Film Festival. De nominatie is een opsteker voor het festival dat de voorbije editie zijn vijftiende verjaardag vierde. Het festival besteedt aandacht aan verscheidene thema’s: gendergelijkheid, seksuele diversiteit, seksuele identiteit, seksisme, feminisme, politieke strijd, artistieke strijd … “Deze thema's worden benaderd met specifieke aandacht voor de vragen die rijzen door sociale en culturele verschillen”, oordeelt visit.brussels.

Financiële stimulans

In maart kan iedereen stemmen op zijn favorieten. Er is ook een jury die bestaat uit leden van visit.brussels en het Brussels verenigingsleven. Die jury zal 12 projecten selecteren, drie per prijzencategorie, die elk 5000 euro ontvangen.

De vier winnaars worden bepaald door de optelsom van de publiekstemmen en de jurybeoordeling. Zij ontvangen een bedrag van 10.000 euro. Naast een erkenning, zijn de Mixity Awards dus ook een financiële stimulans voor het verenigingsleven.

Benieuwd naar alle genomineerden? Die staan online.

Bron: 

visit.brussels, Bruzz