Golden Globes: magere oogst voor LGBT-producties, maar wel stevige statements

09/01/2017 - 17:24
In Hollywood zijn de Golden Globes uitgereikt. Er waren heel wat nominaties voor televisieseries en films waaraan holebi’s en transgenders meewerkten, en voor producties met LGBT-personages. Veel van die nominaties raakten echter niet verzilverd. Daar zit vooral de musical en prijzenslokop ‘La La Land’ voor veel tussen. Toch waren er opmerkelijke LGBT-statements.

De Golden Globes Awards zijn een hoogtepunt in het prille awardseizoen en naar aloude traditie een barometer voor de Oscars, waarvoor de genomineerden later deze maand bekendgemaakt worden.

Tijdens de vierenzeventigste editie van de Golden Globes kregen opnieuw heel wat verdienstelijke films en televisieseries, zowel Amerikaanse als buitenlandse producties, de nodige erkenning. Er waren dit jaar bijzonder veel producties met een LGBT-insteek die kans maakten op een award.

Genomineerden

Moonlight’ is een pakkend drama over een jongen die opgroeit in een ruige buurt. We volgen de Afro-Afrikaanse jongen die worstelt met zijn identiteit, zijn seksualiteit en zijn plaats in de wereld in drie levensfases. De film was genomineerd voor ‘Best Picture, Drama’, ‘Best Director’, ‘Best Supporting Actress’, ‘Best Supporting Actor’, ‘Best Screenplay’ en ‘Best Original Score’.

Het komisch drama ‘Florence Foster Jenkins’ was eveneens in verschillende categorieën genomineerd. Vooral de nominatie van Simon Helberg voor zijn homorol Cosmé McMoon in de categorie ‘Best Supporting Actor’ viel ons daarbij op.

Openlijk homoseksueel regisseur Tom Ford maakte kans op de Golden Globe Award voor ‘Best Director’ voor zijn film ‘Nocturnal Animals’.

Ook ‘Deadpool’ waarin acteur Ryan Reynolds een panseksuele superheld speelt, maakte kans op prijzen in de categorieën ‘Best Motion Picture - Musical or Comedy’, ‘Best Performance by an Actor in a Motion Picture - Musical or Comedy’. Ter verduidelijking: panseksuelen zijn personen bij wie de genderindentiteit en het geslacht van andere personen niet de doorslaggevende factor zijn wat betreft hun seksuele aantrekkingskracht. Panseksuelen kunnen zich dus aangetrokken voelen tot zowel mannen, vrouwen als personen met nog een andere genderidentiteit.

De 72-jarige acteur Jeffrey Tambor was genomineerd voor ‘Best Actor, Comedy’ voor zijn incarnatie van de transvrouw Maura Pfefferman in de televisieserie ‘Transparant’. De serie zelf maakte dan weer kans op het beeldje voor ‘Best TV Series, Comedy/Musical’.

Eerder magere oogst

Veel LGBT-getinte producties dus, maar van al die nominaties werd er slechts één verzilverd. ‘Moonlight’ heeft zijn Golden Globe Award voor beste dramafilm beet!

Reden van deze toch ietwat magere oogst? De musical 'La La Land' ging met een record aantal Golden Globes lopen. In ‘La La Land’ bezingen acteurs Ryan Gosling en Emma Stone letterlijk Los Angeles en in het bijzonder de stadswijk Hollywood, het machtige centrum van de Amerikaanse filmindustrie. La La Land is een van de vele bijnamen die aan Los Angeles wordt gegeven. Hollywood houdt van Hollywood. De musical bleek de slokop van de avond met zeven Golden Globe Awards. Nooit eerder kreeg een film zoveel Golden Globes. VRT-filmrecensent Ward Verrijcken argumenteert op de DeRedactie dat dit record wellicht zelfs terecht was.

De Golden Globe Awards worden gezien als een barometer voor de Oscars. Verrijcken ziet echter nog kansen voor ‘Moonlight’ en waarschuwt om geen voorbarige conclusies te trekken: “Het is heel verleidelijk om ‘La la land’ nu als de grootste kanshebber voor de Oscars uit te roepen. Maar omdat ze bij de Globes een onderscheid maken tussen dramatische en muzikale/komische films (en ‘La la land’ won dus in die laatste categorie), mag die rechte lijn niet zomaar getrokken worden. Andere titels, zoals ‘Moonlight’ en ‘Manchester by the sea’, zijn zeker ook nog in de running”, redeneert de openlijk homoseksuele filmfanaat.

'Vulgaire inhoud'

Naar aanleiding van de Golden Globe Awards werden wel enkele opmerkelijke LGBT-statements gemaakt.

Zo liet Ryan Reynolds in een interview verstaan dat het geringe aantal niet-heteroseksuele personages in blockbusters wel eens kan liggen aan de vrees van de Amerikaanse filmindustrie om daarmee het buitenlandse publiek van hun films te vervreemden.

‘Deadpool’ werd in China geweerd omwille van de ‘vulgaire inhoud’. De hoofdheld van het verhaal flirt met zowel mannen als vrouwen. Aangezien de film toch al op een Chinees veto stuitte, is de weerstand bij de makers ervan om wat explicietere seksscènes voor het hoofdpersonage in de sequal te voorzien verdwenen. Filmkeuringscommissies in landen met een holebifoob klimaat of holebifobe wetgeving zullen toch willekeurig bepaalde films verbieden. De makers van Deadpool zijn alleszins niet vies van homoverhaallijnen, verzekert Reynolds. “Dat we in China verboden werden, is geen probleem voor ons. We kregen de rating ‘f**k you!’”, zei hij ferm in een interview in Variety.

Vrouw in kostuum

Tijdens de Golden Globes Awards liet de openlijk biseksuele actrice Evan Rachel Wood evenmin de kans liggen om een stevig statement te maken. Ze was genomineerd voor haar rol in de televisieserie ‘Westworld’. Om dat te vieren trok ze in maatpak, in plaats van de gebruikelijke designerjurken waarin veel actrices opdagen, naar de Golden Globes-ceremonie. Zo viel ze ook meteen op in de overdaad aan glitter en glamour.

In een interview met de Amerikaanse televisiezender E! liet de actrice weten dat ze niets tegen jurken heeft. Haar maatpak is geen ‘protest’, wel een statement. “Ik wil gewoon jonge meisjes en vrouwen ervan verzekeren dat het geen verplichting is”, zei Wood. “Je hoeft geen jurk te dragen als je dat niet wilt. Wees gewoon jezelf, want je bent dat meer dan waard.” Bovendien was haar pak ook een eerbetoon aan David Bowie die altijd al uitblonk in androgyne verschijningen. Op de avond van deze Golden Globes 2017 zou de artiest zijn zeventigste verjaardag hebben gevierd, ware het niet dat hij begin vorig jaar overleed.

En dan was er nog de 'homokus' van de avond. Toen Deadpool-acteur Ryan Reynolds de prijs voor 'Best Performance by an Actor in a Motion Picture - Musical or Comedy' verloor en de feitelijke winnaar Ryan Gosling het podium besteeg, kon hij duidelijk wat troost gebruiken. Brits-Amerikaans acteur Andrew Garfield zat met Reynolds in en gaf hem een stevige smakkerd, op de lippen! Van de spontane kus bestaan uiteraard beelden. Mannen met vrouwelijke partners die publiekelijk hun emoties durven tonen en kussen in de publieke ruimte. Het blijft een verfrissend zicht. Meer van dat!

Conclusie

Conclusie van dit alles? LGBT-artiesten en LGBT-personages krijgen steeds meer erkenning in Hollywood. Dat resulteert regelmatig in veel nominaties bij prijzenceremonies, maar nog niet altijd in veel gewonnen prijzen.

Er zijn echter voldoende mensen actief in Hollywood die erover waken dat de Amerikaanse filmindustrie verder het holebi- en transgenderinclusieve pad bewandelt. Ja, de LGBT-oogst tijdens de Golden Globe Awards 2017 was magertjes. Maar het awardseizoen is nog jong en er volgen nog kansen.

Bron: 

Eigen verslaggeving, DeRedactie, Pink News, The Hollywood Foreign Press Association