VIDEO | Nieuwjaarsreceptie Het Roze Huis 2017 in het teken van suïcidepreventie

08/01/2017 - 12:04
Beeld: Tom Vaes
Marcia Poelman met Mr Gay Belgium, Mr Leather Belgium en Vreak op het podium
Op zaterdag 7 januari was er wederom een gezellige drukte onder de spoorwegbrug op de Draakplaats in Berchem. De aanleiding was de jaarlijkse nieuwjaarsreceptie van Het Roze Huis - çavaria Antwerpen met gratis drank en sfeervolle muziek. Tijdens dit evenement werd er een dikke 2000 euro ingezameld om het project rond suïcidepreventie te steunen.

Het gaat niet zo goed met de suïcidecijfers bij jonge holebi's en transgenders. Uit onderzoek blijkt dat 33 tot 45 procent van deze groep tijdens het opgroeien zelfdodingsgedachten heeft. Met de derde editie van het project 'Goed Gevoel', waarbij er wordt ingezet op sensibilisering en het versterken van het welzijn van jonge holebi's en transgenders, wil Het Roze Huis - çavaria Antwerpen hier verandering in brengen. De nadruk wordt gelegd op de grootste risicogroep: transgenders en bi-meisjes.

Sensibiliseren van ouders

"Het Roze Huis heeft al twee suïcidepreventieprojecten gerealiseerd met steun van de provincie Antwerpen. De jongste cijfers over suïcide bij holebi's en transgenders sterken ons ook in de overtuiging dat we hier verder op moeten inzetten.", zei Marcia Poelman, de co-voorzitter van Het Roze Huis. "We willen extra aandacht schenken aan het sensibiliseren van ouders. Het is immers erg belangrijk dat ouders hun kinderen laten weten dat ze graag gezien worden, wat hun seksuele oriëntatie of genderidentiteit ook is. We hebben niet enkel nood aan holebi- en transrolmodellen die tonen dat het oké is om holebi of transgender te zijn. We moeten ook ouders, broers, zussen van holebi's en transgenders tonen die hun kind, broer of zus aanvaarden zoals 'ie is."

Bij ons ben je niet in je eendje

Samen met Vreak, Mr Gay Belgium en Mr Leather Belgium werd er tijdens de nieuwjaarsdrink met rainbowducks geld opgehaald. Het eendje staat symbool voor de slogan van het project: "bij ons ben je niet in je eendje". Daarnaast kon men nog deelnemen aan een tombola en werden er armbandjes en jenever verkocht. Dit alles bracht de mooie som van iets meer dan 2000 euro bij elkaar.
Meer info op: www.hetrozehuis.be/projecten. Bekijk de foto's van deze avond via de Zizo-Flickr-pagina.
 
Wie naar aanleiding van dit artikel nood heeft aan een gesprek of vragen heeft over zelfdoding kan terecht bij het gratis nummer van de Zelfmoordlijn 1813 of op de chatservice Zelfmoordlijn1813.be. Je kan contact opnemen met de Holebifoon op het gratis nummer 0800 99 533. Je kan ook chatten via de site van de Holebifoon of mailen naar [email protected]. Praten helpt echt.

Bron: 

Eigen verslaggeving

Hier niet op klikken aub