Antwerp Queer Arts Festival stelt vluchtelingenopera 'Het Kanaal' voor

21/12/2016 - 17:43
Het Antwerp Queer Arts Festival vroeg auteur Gaea Schoeters om de tekst van Shakespeare over vluchtelingen vier eeuwen later in een actuele context te plaatsen. Samen met componist Annelies Van Parys ging ze daarmee aan de slag.

Muziektheaterstuk 'Het Kanaal' is het resultaat. Op het strand bij Calais maakt een vluchteling zich klaar om het Kanaal over te zwemmen, zijn toekomst tegemoet. Op de krijtrotsen aan de overkant neemt een vrouw afscheid van het leven; nog even en ze springt haar einde tegemoet. Tussen de twee ontstaat een verrassende dialoog: hun lot blijkt sterker verbonden dan gedacht.
 
'Het Kanaal' is geen triest verhaal maar een ironische tragikomedie. Weliswaar wrang en maatschappijkritisch, maar nooit somber. Het stuk gaat niet alleen over vluchtelingen, maar ook over holebi's en transgenders. Zo speelt Katelijne Verbeke een transseksuele vrouw in het stuk. Er worden parallellen getrokken tussen de transitie van Verbekes personage en die van een vluchteling die een monoloog opvoert.

Wie? 

Auteur Gaea Schoeters schreef de monologen, componiste Annelies Van Parys zette de William Shakespeare-tekst om tot liederen voor sopraan, luit en gitaar. Katelijne Verbeke en Adams Mensah acteren, Naomi Beeldens zingt. Maarten Vandenbemden of Ana Fernandez Perez zorgen voor muziek, net als Annelies Van Parys. Gable & Romy Roelofsen / Het Geluid Maastricht zorgen voor regie en de scenografie is van Anneleen De Causmacker
 
De productie kwam er in opdracht van het Antwerp Queer Arts Festival en in samenwerking met Muziektheater Transparant, Het Geluid Maastricht, vzw Perignem en Operadagen Rotterdam.
 
'Het Kanaal' speelt bij Rataplan in Borgerhout op 18 en 19 februari 2017. 
 
Info en tickets

Bron: 

Eigen verslaggeving