Çavaria vraagt implementatie PrEP als preventiemiddel tegen hiv

01/12/2016 - 16:01
Op Wereldaidsdag, 1 december, vraagt çavaria de invoering van PrEP in België. PrEP is een bijkomend strijdmiddel tegen hiv en aids en is doeltreffend voor terugdringen van hiv bij homo's en bi's.

Op Wereldaidsdag vraagt men wereldwijd aandacht voor hiv en aids en mensen die er mee leven. LGBT-koepel çavaria ijvert voor het doorbreken van het taboe dat nog steeds op hiv rust. Bijkomende preventiestrategieën, zoals het geneesmiddel PrEP, moeten het aantal besmettingen verder doen dalen.
 
Het aantal hiv-besmettingen bij mannen die seks hebben met mannen (MSM) daalde het afgelopen jaar in Vlaanderen met 3%. In heel het land was er een stijging van 5%. Alle bijkomende maatregelen om het aantal besmettingen met hiv terug te dringen zijn dus welkom. Çavaria pleit daarom voor het toelaten van de aidsremmer PrEP (pre-exposure prophylaxis).

Van aidsremmer naar preventiemiddel

PrEP is medicatie die oorspronkelijk enkel gebruikt werd om het aidsvirus in besmette mensen te verzwakken. Recent onderzoek toont echter aan dat wie PrEP neemt een veel kleiner risico loopt om besmet te worden met hiv. 
 
"Voor mensen die een verhoogd risico lopen op besmetting met hiv is PrEP een waardevol bijkomend preventiemiddel", zegt çavaria-woordvoerder Jeroen Borghs. "Momenteel mogen dokters het middel echter nog niet voorschrijven. We vragen aan minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld) PrEP toe te laten in België."

Onbespreekbaar

"Naast de nood om het aantal nieuwe besmettingen met hiv terug te dringen, moeten we blijven vechten tegen het taboe dat rond hiv hangt. Het sociaal stigma dat rust op mensen die leven met hiv is vaak groot. Hiv is onbespreekbaar en dat kan leiden tot sociaal isolement en discriminatie."
 
Daarnaast is het ook gevaarlijk. Door niet te praten over hiv is de ziekte voor velen onzichtbaar en een ver-van-mijn-bedshow. Dat kan leiden tot het fout inschatten van het risico dat je loopt", waarschuwt Borghs.

1/20

In België leeft 1 op 20 van de mannen die seks hebben met mannen (MSM) met hiv. Voor de gehele bevolking is dat 1 op 5000. Als MSM is de kans dus veel groter dat je in contact komt met hiv.

PrEP vs. PEP

PrEP is niet hetzelfde als PEP. PEP staat voor post exposure prophylaxis en is medicatie die je kan nemen nadat je een risicovol contact hebt gehad. Je moet het wel binnen de 48 uur innemen en een voorschrift hebben van je dokter. PrEP is medicatie die je ter preventie van besmetting neemt.

Bron: 

Eigen verslaggevingHier niet op klikken aub