Het Roze Huis - çavaria Antwerpen maakt werk van suïcidepreventie

28/10/2016 - 13:28
Beeld: Timothy Junes
Het Roze Huis
De roze huizen in Vlaanderen reageren geschokt op de nieuwe cijfers: een op de vier holebi's en transgenders ondernam al een zelfdodingpoging. Het Roze Huis - çavaria Antwerpen zet T-day in de kijker.

REBUS in West-Vlaanderen, Casa Rosa in Oost-Vlaanderen, Holebihuis Vlaams-Brabant en Regenbooghuis Limburg plaatsten op hun Facebook-pagina het bericht dat één op de vier holebi's en transgenders al een zelfdodingspoging ondernam. De roze huizen zijn geschokt door de statistieken.

Antwerpen

Het Roze Huis - çavaria Antwerpen schreef een uitgebreider bericht. "Sinds 2015 geeft Het Roze Huis vormingen over gender en seksuele diversiteit en suïcidepreventie voor holebi’s en transgenders. Via deze vormingen trachten we het middenveld te informeren, sensibiliseren en holebi en trans inclusief te zijn."
 
Het Roze Huis organiseert op 5 november samen met de nationale koepelorganisatie çavaria de T-day al voor de vijfde keer. "De T-day is dé trefdag voor trans*personen en hun omgeving."

Nieuwe strategieën

"Door deze lokale initiatieven trachten wij als provinciale koepelorganisatie met meer dan 35 aangesloten verengingen iets te doen aan de hoge suïcidecijfers binnen onze eigen regenbooggemeenschap", klinkt het. "Er dienen nieuwe strategieën te worden ontwikkeld, veilige ruimtes creëren voor holebi’s en transgenders maar ook inzetten op het sensibiliseren van de maatschappij, discriminatie te bestrijden en uitsluiting voorkomen."
 
Meer informatie over de vormingen van Het Roze Huis en de T-day? Mail naar [email protected].

Hulp zoeken

"We weten al langer dat holebi's en transgenders een verhoogde kans hebben op zelfdoding. Ondanks de vooruitgang op wettelijk vlak", vertelt Het Roze Huis-voorzitster Marcia Poelman. "Omdat het een moeilijke stap blijft om uit de kast te komen. Omdat er nog veel onbegrip, kwetsende opmerkingen en zelfs geweld zijn. Ik kan maar hopen dat deze laatste wel erg hoge cijfers ook aantonen dat mensen meer dan vroeger durven spreken over suïcide."
 
"Want je slecht in je vel voelen is geen schande en praten helpt. Voor wie hier zelf mee worstelt: je staat er niet alleen voor en the night is darkest just before dawn."
 
"Aan alle ouders, vrienden, collega's: als we als holebi en transgender beweging mee onze schouders zetten onder de jaarlijkse Antwerp Pride, dan is het omdat we niet enkel trots zijn op wie we zelf zijn, maar ook trots op jullie. Omdat er zovelen zijn die vinden dat elk mens met respect behandeld dient te worden en de mogelijkheid moet krijgen zijn unieke zelf te zijn. Laat ons die boodschap blijven uitdragen en in de praktijk brengen."
 
Wie naar aanleiding van dit artikel nood heeft aan een gesprek of vragen heeft over zelfmoord kan terecht bij het gratis nummer van de Zelfmoordlijn 1813 of op de chatservice zelfmoordlijn1813.be.Je kan ook contact opnemen de Holebifoon op het gratis nummer 0800 99 533 op maandag, woensdag en donderdag van 18.30 tot 21.30 uur. Je kan ook chatten op maandag, woensdag en donderdag van 18.30 tot 21.30 uur of je kan mailen naar [email protected].

Bron: 

Eigen verslaggeving