VIDEO | Kortfilm ‘Sam’ belicht liefde en onwetendheid

25/10/2016 - 16:34
Astrid Goossens heeft haar kortfilm ‘Sam’ voorgesteld. Daarin stelt Sam op haar grootmoeders verjaardagsfeest haar lief Eline voor aan de familie. Ze wordt er geconfronteerd met goedbedoelde vooroordelen waardoor ze gaat nadenken over identiteit.

Sam stelt haar vriendin voor aan de familie zonder op voorhand te waarschuwen dat ze een meisje meebrengt. Het leidt tot een ongemakkelijke ontmoeting. De familieleden weten niet wat ze ervan moeten denken. Heel wat veronderstellingen over seksualiteit en identiteit belanden op tafel, hoewel niemand de intentie heeft om Sam te kwetsen. Sam belandt echter op een middag van het ene hokje in het andere…

Persoonlijke ervaringen

Charlotte van Ouytsel en Céline Timmerman spelen de hoofdrollen in ‘Sam’ (foto). Astrid Goossens regisseerde de kortfilm en schreef het scenario.

“Sam is mijn eerste kortfilm. Het is geen coming-outverhaal”, verduidelijkt regisseuse Astrid Goossens. “Het gaat eerder om de uiting van liefde, en hoezeer mensen uit je omgeving uit jouw keuzes hun conclusies trekken. Ik baseerde mijn scenario op mijn persoonlijke ervaringen. Toen ik 19 jaar was, datete ik met jongens. Toen werd ik echter op slag verliefd op een vriendin van mij. Ik dacht er niet veel bij na en nam haar mee naar de familie. Die verliefdheid had geen invloed op hoe ik mijn eigen seksualiteit zag. Andere mensen begonnen echter hun conclusies te trekken over mijn seksuele identiteit.”

Identiteit evolueert

“Mensen willen per se een stempel drukken op iemands seksualiteit. Enkel liefde is niet genoeg. Wanneer ze geen label op iemand kunnen kleven, blijft dat knagen”, redeneert de filmmaakster. “Ik kreeg veel vragen toen ik met die vriendin samen was. Ben je nu lesbisch? Of bi? Of gewoon nieuwsgierig? Ik had echter niet de behoefte om er een label op te kleven, en nog steeds niet. Ik vind elk label dat me wordt opgeplakt misschien zelfs benauwend, vooral omdat identiteit iets is dat constant evolueert.” De filmmaakster is nu samen met een man.

Sam is gekozen omwille van de meerduidigheid. Het is een stoere naam, die zowel voor jongens als meisjes kan worden gekozen. De twee hoofdpersonages zijn gebaseerd op Astrid en haar vriendin van toen.

Recht uit het hart

“Ik wil mensen twee keer doen nadenken voor ze een label op iemand kleven. Op den duur beginnen personen zich te gedragen naar de identiteit die anderen hen aanmeten. Zo heb ik het zelf ervaren”, zegt Astrid Goossens. “‘Sam’ is echter vooral een verhaal dat recht uit het hart komt.”

Meer info over Sam vind je online.

Bron: 

Eigen verslaggeving

Hier niet op klikken aub