Wat betekent stijging meldingen holebifobie?

17/10/2016 - 14:13
Beeld: Arc-en-Ciel Wallonie (Facebook)
Spandoek Arc-en-Ciel Wallonie
Het aantal gevallen van holebifobe discriminaties in België is verdubbeld tussen 2011 en 2015, schreef La Dernière Heure op 11 oktober. De cijfers werden verstrekt door het ministerie van Binnenlandse Zaken. Arc-en-Ciel Wallonie maakt een analyse.

In 2011 registreerden de politiediensten in België 87 klachten van holebifobe discriminatie. In 2015 waren dat er 168. Het zijn cijfers van minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) die opgevraagd werden door volksvertegenwoordiger Jean-Jacques Flahaut (MR).

Opgenomen in database? 

De meldingen betreffen 'discriminaties op basis van seksuele oriëntatie en/of genderidentiteit'. "Gezien het gevoelig karakter van enkele gegevens die verband houden met het privéleven, het vermeende ras of etnische afkomst, politieke, religieuze of filosofische voorkeuren, syndicale aanhang of seksuele voorkeur, registreert de politie niet al deze gegevens", stelt Jambon. 
 
De minister denkt dus dat het aantal meldingen slechts het topje van de ijsberg is.

Referentie-ambtenaren

Intussen zijn 168 zogenaamde referentie-ambtenaren aangeduid bij de politie: 36 bij de federale politie en 132 bij de lokale politie. Deze politiebeambten worden specialisten terzake binnen hun dienst of hun korps. 

Geen extra patrouilles

De minister wil niet weten van extra beveiliging van holebi's en transgenders, schrijft La Dernière Heure. "De basistaken van politie worden uitgevoerd door de lokale politie", aldus de minister. "Ik zal dus niet vragen aan de federale politie om 's avonds meer te patrouilleren in homowijken van Brussel." 
 
Homofoob geweld is overigens een thema in het Nationaal Veiligheidsplan 2016-2019, stelt de minister. 

Interpretatie cijfers

Arc-en-Ciel Wallonie, de Waalse tegenhanger van çavaria, vraagt zich af of er werkelijk een stijging is van holebifoob geweld in België. "We kunnen niet met zekerheid zeggen dat er een stijging is van fysiek holebifoob geweld", schrijft Arnaud Arseni. "Maar er zijn tekenen aan de wand."
 
Zo stelt het interfederaal gelijkekansencentrum Unia vast dat er een stijging is van verbale agressie op sociale media. Die viseren niet alleen holebi's en transgenders, maar ook andere discriminatiedoelgroepen. 

Peiling

Een peiling van Ivox uit 2016 bij duizend mensen toont aan dat ongeveer zes op de tien helemaal geen probleem heeft met holebi's. Zo aanvaardt 88% niet dat een kennis homo's uit scheldt voor "vuile jatten". Voor 63% is het helemaal normaal dat homokoppels op straat affectie tonen. 43% denkt geen homo's te hebben in zijn of haar vriendenkring. 
 
Dat zijn bemoedigende resultaten, stelt Unia-directeur Patrick Charlier. "Deze acceptatie is het werk van verenigingen en de politiek. Denk aan het homohuwelijk en adoptie."

Heteronorm

Uit diezelfde peiling blijkt echter ook dat 47% van de ondervraagde mannen hun zoon duidelijk maakt dat heteroseksuele relaties de norm zijn. Bij de vrouwen is dit 26%.
 
Vrouwen (23%) zullen ook sneller hulp vragen aan een homoseksuele collega dan mannen (9%). 60% van de ondervraagde vrouwen zegt geen vriendin te kunnen zijn van iemand die homofoob is. 45% van de mannen ziet er geen graten in. 
 
Vier op de tien respondenten zegt zich niet 100% hetero te voelen Zes op de tien van diegenen die zich 100% hetero noemen, vindt dat holebi's tijdens het werken, in contact met de klant, zijn of haar seksuele geaardheid discreet moet houden. 

Generatieverschillen? 

12% wil geen homo's hand in hand op straat zien. Bij 55-plussers is dit 20%, bij mensen onder de 34 jaar, 8%.

Vlaams-Waals?

29% van de Franstalige respondenten vindt het "bizar" dat hun dochter de vakantieverhalen van een lesbische leerkracht met haar partner vertelt aan hoort in de klas. Bij Nederlandstaligen is dit 10%. 
 
21% van de Franstaligen wil niet dat leerlingen op school horen dat homoseksuele relatieven evenwaardig zijn aan heteroseksuele relaties. Twee keer zo veel als Nederlandstaligen. 
 
13% van de Franstaligen maakt er een probleem van dat hun mannelijke baas met zijn echtgenoot naar een personeelsfeest komt. In Vlaanderen vindt 2% dit een probleem. 

Bekend is bemind

Wie holebi's en transgenders kent, heeft een positievere attitude. 67% van wie holebi's als vrienden heeft, heeft geen moeite mee. Omgekeerd: wie er geen of weinig kent, heeft meer moeite met acceptatie.

Meer acceptatie

Unia onderstreept de toegenomen aanvaarding van holebi's. "Het is geen reden om problemen onder de mat te veren", zegt Patrick Charlier aan Arc-en-Ciel Wallonie. "Sommige resultaten vragen om waakzaamheid. In 2015 zijn 92 dossiers over holebigerelateerde discriminatie geopend. Twaalf meer dan in 2014. In totaal hebben we 203 meldingen ontvangen. Het topje van de ijsberg."

Drempel

Voor Arc-en-Ciel Wallonie is de stijging van het aantal meldingen en dossiers niet per se een slechte zaak. "We weten dat de drempel om aangifte te doen bij de politie, hoog is", zegt Arnaud Arseni. "De vrees om scheef bekeken te worden beïnvloed het gedrag van slachtoffers."
 
Arc-en-Ciel Wallonie pleit voor meer vorming bij de politie en roept slachtoffers van discriminatie en geweld op incidenten steeds te melden.

Bron: 

Arc-en-Ciel Wallonie, La Dernière Heure