Homohuwelijk in nieuw De Kiekeboes-album

06/10/2016 - 09:53
In 'Gebroken Zwart', het nieuwe album van De Kiekeboes, komt een homohuwelijk voor. Het is uiterst zeldzaam dat er in Vlaamse strips homohuwelijken aan bod komen. De Kiekeboes is de best verkopende stripreeks in Vlaanderen.

In het nieuwe De Kiekeboes-album gebeurt het onwaarschijnlijke. Fanny trouwt! En nog wel met een van de beste voetballers ter wereld. Voor de romantische huwelijksplechtigheid trekt de hele familie feestelijk uitgedost naar het zonnige Toscane, maar niets is wat het lijkt. Miljardair Wolf Devos heeft achter de schermen de touwtjes stevig in handen. Als je wilt weten wat er precies aan de hand is, zal je het album moeten lezen.

Daar komt de bruidegom

Er komt alleszins ergens in het verhaal een homohuwelijk voor. "Voor zover ik weet is er nooit eerder in de Vlaamse strip een homohuwelijk verschenen", zegt striptekenaar Merho in ZiZo-Magazine. In buitenlandse strips zijn er al wel homohuwelijken geweest. In de stripreeks Astonishing X-Men van de Amerikaanse uitgever Marvel trouwde het personage Northstar met zijn vriend. Ook in een strip van DC Comics was er al een homohuwelijk. In Vlaanderen zie je dat zelden of nooit. Hoe komt het? Misschien is het homohuwelijk in België zo breed aanvaard dat het een non-issue is geworden? In de VS leidde de openstelling van het huwelijk recent nog tot verhitte debatten.”

De striptekenaar verzekert dat de homoseksuele personages in 'Gebroken Zwart' niet karikaturaal worden neergezet.

Niet de eerste keer...

Merho is niet aan zijn proefstuk toe. Hij liet al vroeg holebi- en transgenderpersonages in zijn stripreeks opduiken. In 1981 bracht hij als eerste striptekenaar homopersonages in een Vlaamse stripreeks. In 1993 verscheen voor het eerst een transseksueel karakter in De Kiekeboes: Timothea Triangl.

'Gebroken Zwart' is in zowat alle Vlaamse boekhandels verkrijgbaar.

Bron: 

Eigen verslaggeving