Eerste kick-off voor TrainbowBelgium

14/09/2016 - 19:50
Beeld: TrainbowBelgium
Logo TrainbowBelgium op gekleurde achtergrond
Donderdag is het eerste kick-off event van de vereniging TrainbowBelgium, een onlangs opgerichte vereniging waarbij het welzijn van holebi’s en transgenders die werkzaam zijn bij de Belgische Spoorwegen centraal staat.

Iedereen die actief is binnen de Belgische Spoorwegmaatschappijen (NMBS, Infrabel, HR-Rail en hun dochterondernemingen) en die begaan is met het thema welzijn van LGBT’s op de werkvloer, is bij TrainbowBelgium welkom. Maar ook sympathisanten die voeling hebben met diversiteit zijn uiteraard welkom op hun activiteiten.

Naast ontsspannende activiteiten hopen ze ook in de toekomst, samen met de verschillende directies, enkele bewustmakings- of sensibiliseringscampagnes op poten te zetten. “Het is niet omdat homofobie of transfobie niet altijd even zichtbaar is, dat het daarom niet voorkomt”, zegt Ramses Noffels de voorzitter van TrainbowBelgium.

Een holebivriendelijke omgeving voor iedereen

Ze willen binnen hun bedrijven een omgeving creëren waarin iedereen die dat wenst, zich in alle comfort en zonder schrik kan outen. In een grotendeels mannelijke omgeving (slechts 13,5% vrouwen in dienst bij de Belgische Spoorwegen) is dat niet altijd evident volgens Noffels. Ze vrezen dan ook dat nog te veel collega’s (te lang) in de kast blijven zitten. Op die manier zijn die collega’s ongelukkiger en minder productief, terwijl werknemers die op zich op hun gemak voelen en zichzelf kunnen zijn op de werkvloer, productievere werknemers zijn.

“Reeds heel wat studies omtrent LGBT’s op de werkvloer hebben dit bewezen. Het is dus zowel in het belang van de werknemers als van Spoorwegen: de Belgische spoorwegen moeten naast een weerspiegeling van de maatschappij ook een veilige thuishaven zijn voor al wie er werkt,” aldus Noffels.

Het roze plafond doorbreken

“En hoewel dit laatste dus voor vele mensen vanzelfsprekend zal klinken, is dit voor holebi’s en transgenders niet altijd het geval, helaas. Ondanks dat genderdiversiteit, genderidentiteit en seksuele oriëntatie geen aanleiding tot discriminatie zou mogen zijn, betekent dit daarom niet dat het in de praktijk niet voorkomt, ... subtiel of direct. Tijd dus om naast het glazen plafond ook het roze plafond te doorbreken”, vult Noffels nog aan.

TrainbowBelgium is dan ook van plan om verder uit te breiden, hun naambekendheid te vergroten en activiteiten te organiseren in elke provincie van het land. Vanaf volgend jaar willen ze trouwens actief deelnemen aan de Belgium Pride in Brussel.

Met enige vertraging...

“De naam van onze verenging hebben we – met hun toestemming uiteraard – gehaald bij onze Noorderburen van TrainbowNL, die reeds sinds 2009 actief bezig zijn rond dit thema. Tevens zijn we ook bezig met een Europees netwerk uit te bouwen en hebben we reeds contacten met gelijkaardige verenigingen in Nederland (TrainbowNL), Duitsland (Railbow Netzwerk), Frankrijk (G.A.R.E.), Groot-Brittanië (TrainbowUK), Oostenrijk, enzovoort. En als je weet dat sommige van die verenigingen reeds 15 of 20 jaar actief zijn en structureel geïntegreerd zijn in de werking van hun spoorbedrijven, dan weet je dat er hier nog veel werk aan we winkel is”, zegt Noffels. TrainbowBelgium is terug te vinden op Facebook: TrainbowBelgium of je kan hen mailen op [email protected]

Kick-Off Drink, donderdag 15 september 2016 om 17.30 uur, Brasserie Midi Station in Brussel-Zuid.

Bron: 

Eigen verslaggeving, TrainbowBelgium

Hier niet op klikken aub