Nigeria: politie redt vermeende homo's van lynchpartij

01/09/2016 - 18:19
Beeld: Wikipedia
Vlag van Nigeria
In de Nigeriaanse stad Enugu heeft de politie twee mannen gered van een een boze menigte. De twee mannen zouden homo zijn. Op homoseks staat tot veertien jaar cel.

Enugu bevindt zich in het zuiden van Nigeria, waar het Strafwetboek tot veertien jaar opsluiting voorziet voor homoseks. In het noorden geldt de sharia en riskeren homo's de doodstraf door steniging. 

Des duivels

Nonso Ejimene (22) en Odinaka Orji (32) werden gered van een lynchpartij door een boze menigte en opgepakt door de politie. Omdat homoseks strafbaar is, minimaliseren de twee mannen hun seksuele geaardheid. Nonso Ejimene zegt bezeten te zijn door de duivel, Odinaka Orji zegt te willen veranderen en meermaals hulp te hebben gezocht.

Volkswoede

De politie zegt dat de mannen helpen bij het onderzoek. Homoseks is een misdrijf in Nigeria, maar het recht in eigen handen nemen evengoed.
 
Volgens een volksbevraging uit 2014 vertrouwen veel Nigerianen de politie niet. Daarnaast is er een lage alfabetiseringsgraad en een 'laag bewustzijn van een rechtstaat'. Dat zijn factoren die 'de wet van de jungle' bevorderen. Uit de volksbevraging, waaraan slechts 1000 Nigerianen deelnamen, blijkt ook dat 60% van de bevraagde personen 'de wet van de jungle' als verderfelijk en barbaars beschouwt.
 
Zelfs in een land waar homoseks strafbaar is, moet 'schuld' bepaald worden door een rechter.

Bron: 

Erasing 76 Crimes