September is bi-maand in De Roze Huizen

30/08/2016 - 17:20
Tijdens de maand september wordt de fototentoonstelling ‘Bi In Beeld’ getoond in de Vlaamse Roze Huizen. De expositie bevat verscheidene portretten van biseksuele personen en is gemaakt door het Landelijk Netwerk biseksualiteit uit Nederland. September is de maand waarin de Bi Visibility Day valt, op 23 september.

In de maand september zullen de provinciale koepels extra aandacht besteden aan bi’s en biseksualiteit. Naast de rondreizende tentoonstelling, zal ieder Roze Huis nog extra initiatieven nemen. Hou daarvoor hun website en hun Facebookpagina in het oog.

De fototentoonstelling ‘Bi In Beeld’ is op volgende datums te bezichtigen:
In Gent, Casa Rosa van 2 tot 12 september;
In Oostende, REBUS van 12 tot 19 september;
In Leuven, Holebihuis Vlaams-Brabant van 19 tot 26 september;
In Antwerpen, Het Roze Huis-çavaria Antwerpen van 26 september tot 1 oktober.

Bi in beeld

Regenbooghuis Limburg organiseert samen met çavaria een hele reeks activiteiten in het Regenbooghuis.

Op 3 september vindt de vernissage van de tentoonstelling 'Bi in beeld' plaats in Regenbooghuis Limburg. De receptie begint om 20 uur. "Biseksuelen zijn gewone mensen. Toch horen we vaak allerlei vooroordelen; we kunnen niet trouw zijn, doen het altijd en overal met iedereen, en dan ook nog meestal in trio’s. Neem van mij aan dat zulke opmerkingen niet leuk zijn, vooral omdat ze niet waar zijn", zegt Leopold Lindelauff, de voorzitter van bi-vereniging ertussenin.

Vooroordelen

"Veel van de genoemde vooroordelen zullen voortkomen uit het onbekende. Zoals het spreekwoord luidt: 'onbekend maakt onbemind'. En daar willen we iets aan doen, aan die onbekendheid. Opdat biseksuelen uiteindelijk met een gerust hart uit de kast kunnen komen." De tentoonstelling werpt dan ook een blik op de worstelingen die biseksuelen doorstaan en tegen welke vooroordelen ze aanlopen. Ze is van 3 tot en met 29 september te bezichtigen in Hasselt.

Je leest het goed. Twee versies van dezelfde tentoonstelling vinden tegelijkertijd plaats. In Regenbooghuis Limburg hangt de posterversie van 'Bi in Beeld', de ingelijste expo doet de tour van de andere Roze Huizen. 

Regenbooghuis Limburg

Daarnaast zijn volgende activiteiten gepland in Regenbooghuis Limburg:
Inderdaad, de holebi-jongerenvereniging tot 30 jaar, organiseert op 5 september ‘Bi-ware of stereotypes’. Afspraak om 19.30 uur aan de Provinciale Bibliotheek op het Dusartplein. Van daaruit gaan de deelnemers samen naar het Regenbooghuis Limburg. Tijdens de avond worden waarheden en misverstanden over biseksuelen van elkaar gescheiden;
Bijeenkomst ertussenin, vereniging voor biseksuelen, 14 september;
Hij, de vereniging voor mannen vanaf 30 jaar, organiseert op 16 september een thema-avond over LGBT-vluchtelingen in het kader van de bi-maand;
Vrouwen en lesbocentrum De Madam trakteert je op een vertoning van ‘Puccini for Beginners’ op 22 september;
Regenbooghuis Limburg viert Bi Visibility Day met een infomarkt op 23 september;
Op 24 september presenteert Sigisbert Engelbosch het boek ‘Seven steps from gay to straight’ tijdens de activiteit van Anders Gewoon.

Het Regenbooghuis Limburg bevindt zich in de Meldertstraat 38 in Hasselt, vlakbij het stadscentrum.

Achtergrond Bi Visibility Day

De Bi Visibility Day werd in de jaren negentig opgestart door biseksuele activisten om extra aandacht te schenken aan de noden van biseksuelen. Hoewel de oprichters van de speciale dag zelf deel uitmaakten van de holebi- en transgendergemeenschap voelden ze zich vaak vergeten, misten ze begrip voor hun seksuele geaardheid en kregen ze af te rekenen met vooroordelen. De Bi Visibility Day wil de zichtbaarheid van biseksuele personen vergroten en zo bijdragen tot hun welzijn. In het jaar 2016 is Bi Visibility Day een dag die internationaal wordt gevierd met tal van initiatieven.

Bron: 

Eigen verslaggevingHier niet op klikken aub