VIDEO | Alle kandidaten Eurosong bekend

17/03/2015 - 11:00
Yasmine Couffez - beeld: Wikipedia - 17/03/2015
Logo Eurovision Song Contest Vienna

Het Eurovisiesongfestival viert dit jaar zijn zestigste editie in Wenen. Op 19 en 21 mei vinden in de Oostenrijkse hoofdstad de voorrondes plaats en op 23 mei de grote finale. Alle artiesten zijn intussen bekend met natuurlijk een paar opmerkelijke deelnemers.

Finland stuurt een van de meest opvallende deelnemers. Het land stuurt dit jaar namelijk de punkrockband PKN naar het festival. Niet de eerste keer dat het land een hardrockband stuurt uiteraard. Denk maar terug aan Lordi, de groep die in 2006 won met het nummer ‘Hard Rock Hallelujah’. Uniek aan PKN is dat de leden een verstandelijke beperking hebben. Hun liedje duurt nog geen anderhalve minuut waardoor dit het kortste nummer ooit is in de geschiedenis van het Eurovisiesongfestival.

The Big Five

Italië, sinds 2011 lid van The Big Five en dus automatisch finalist, zendt drie operazangers naar Wenen en wat voor operazangers! Il Volo bestaat uit drie twintigers die ongetwijfeld vrouwen- en misschien ook wel mannenharten zullen veroveren. Vooral met hun looks. Hun stemmen mogen er ongetwijfeld ook zijn. De twee tenoren en de bariton hebben een mooie samenzang. Winnen zou straf zijn, maar een plaats in de top tien is zeker haalbaar.

Het Verenigd Koninkrijk heeft dit jaar hoge verwachtingen van hun duo Electro Velvet. Toch moeten we even denken dat ze in het laatste decennia vooral bekend staan om hun mindere inzendingen. Zo zijn ze al drie keer als laatste geëindigd en is het van 2009 geleden dat ze nog een plaats in de top tien behaalden. Dit jaar kozen ze voor een catchy nummer waardoor je zin krijgt om te swingen.

Laten we dan even kijken naar de twee gastlanden die automatisch in de finale staan. Oostenrijk zelf aangezien Conchita Wurst vorig jaar won, maar ook Australië doet dit jaar mee. De inzending van Oostenrijk, het nummer  ‘I Am Yours’ van The Makemakes, is een trage ballade. Niets mis mee op zich, maar het past niet op een groot podium. Australië heeft met Guy Sebastian wel een hit vast. Zijn soulnummer 'Tonight Again' is catchy en perfect voor het Eurovisiesongfestival. Bovendien kwam de zanger er in 2012 voor uit dat hij het homohuwelijk steunt. Zijn jeugdvriend verliet het land uit angst voor de reacties van de kerk op zijn seksualiteit. Daarom veranderde Sebastian van mening over zijn christelijk geloof.

Onder vuur

Zweden heeft zichzelf niet zo populair gemaakt met haar inzending bij holebi’s. Het land kwam onder vuur te liggen door de zanger die eerder al homofobe uitspraken maakte. Mans Zelmerlow werd wel gedwongen om vorig jaar een publieke verontschuldiging te maken nadat hij zei dat seks tussen twee mannen onnatuurlijk is. Zal deze uitspraak Zweden punten kosten?

Ontdekt op tv

Wat opvalt, is dat meer dan de helft van de kandidaten werd ontdekt via een muziekprogramma à la The Voice of X-Factor. Zo ook onze eigen Loïc Nottet die bekend werd dankzij The Voice Belgique. Zijn nummer 'Rhythm Inside' blijkt heel vernieuwend te zijn voor het liedjesfestival, maar het heeft toch veel weg van ‘Royals’ van Lorde.

Bron: 

Eigen verslaggeving

Hier niet op klikken aub